Wykonanie
Dżem szarlotkowySkładniki (4 słoiczki): 1kg
jabłek - najlepiej szara reneta; ok. 3-5 łyżeczek
cynamonu; 0,4kg
cukru; dżemix; 5 łyżek
wodyWykonanie:
Jabłka kroimy w drobną kostkę, dosypujemy
cynamon wedle smaku (max 5 łyżeczek), dodajemy dżemix, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy na gaz i dodajemy
wodę. Dalej postępujemy jak w przypadku poprzednich
dżemów - mieszamy do pierwszego zagotowania, dodajemy
cukier, czekamy na ponowne zagotowanie i gotowe.

Tym jesiennym
przetworem zgłaszamy się do akcji:A korzystając z tego, że w prezencie dostaliśmy jakieś 4kg
jabłek, postanowiliśmy zrobić także szarlotkę. :) Na to ciacho każdy z nas jakiś przepis zna, pewnie wiele się one
między sobą nie różnią, ale oto nasz:Składniki:- Do ciasta: 3 szklanki
mąki; 1 kostka
margaryny; 1 łyżeczka
proszku do pieczenia;
cukier wanilinowy; 4 łyżki
śmietany (max 18%); 4
żółtka; 0,5 szklanki
cukru- Do nadzienia: 2kg
jabłek; 5-7 łyżeczek
cynamonu- Do pianki: 4
białka; 0,5 szklanki
cukru pudruWykonanie:- Nadzienie:
Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy
cynamon, dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki.- Ciasto: Na stolnicę wsypujemy
mąkę i formujemy 'kopczyk z dziurką w środku', do którego wrzucamy
żółtka i wcześniej wyjętą z lodówki
margarynę i ugniatamy. Dodajemy
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier wanilinowy i
śmietanę - i wyrabiamy dalej. Mały kawałek chowamy do zamrażarki (przyda się później do kruszonki), a resztę cieniutko wałkujemy.- Piana:
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem, aż do powstania jednolitego kremu.Rozwałkowane ciasto przekładamy na brytfannę do ciast, na nie kładziemy przygotowane
owoce, a następnie pianę. Z zamrażarki wyciągamy odstawiony wcześniej kawałek ciasta, ścieramy na tarce i posypujemy na sam wierzch. Całość pieczemy 40min w temperaturze 180stopni.Polecamy na śniadanie, w połączeniu z
mlekiem lub
kawą! :)

Pozdrawiamy, E. i K.