ßßß Cookit - przepis na Szarlotka x2

Szarlotka x2

nazwa

Wykonanie

Dżem szarlotkowy
Składniki (4 słoiczki): 1kg jabłek - najlepiej szara reneta; ok. 3-5 łyżeczek cynamonu; 0,4kg cukru; dżemix; 5 łyżek wody
Wykonanie: Jabłka kroimy w drobną kostkę, dosypujemy cynamon wedle smaku (max 5 łyżeczek), dodajemy dżemix, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy na gaz i dodajemy wodę. Dalej postępujemy jak w przypadku poprzednich dżemów - mieszamy do pierwszego zagotowania, dodajemy cukier, czekamy na ponowne zagotowanie i gotowe.
Tym jesiennym przetworem zgłaszamy się do akcji:
A korzystając z tego, że w prezencie dostaliśmy jakieś 4kg jabłek, postanowiliśmy zrobić także szarlotkę. :) Na to ciacho każdy z nas jakiś przepis zna, pewnie wiele się one między sobą nie różnią, ale oto nasz:
Składniki:
- Do ciasta: 3 szklanki mąki; 1 kostka margaryny; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; cukier wanilinowy; 4 łyżki śmietany (max 18%); 4 żółtka; 0,5 szklanki cukru
- Do nadzienia: 2kg jabłek; 5-7 łyżeczek cynamonu
- Do pianki: 4 białka; 0,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
- Nadzienie: Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki.
- Ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę i formujemy 'kopczyk z dziurką w środku', do którego wrzucamy żółtka i wcześniej wyjętą z lodówki margarynę i ugniatamy. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i śmietanę - i wyrabiamy dalej. Mały kawałek chowamy do zamrażarki (przyda się później do kruszonki), a resztę cieniutko wałkujemy.
- Piana: Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, aż do powstania jednolitego kremu.
Rozwałkowane ciasto przekładamy na brytfannę do ciast, na nie kładziemy przygotowane owoce, a następnie pianę. Z zamrażarki wyciągamy odstawiony wcześniej kawałek ciasta, ścieramy na tarce i posypujemy na sam wierzch. Całość pieczemy 40min w temperaturze 180stopni.
Polecamy na śniadanie, w połączeniu z mlekiem lub kawą! :)
Pozdrawiamy, E. i K.
Źródło:http://owocowyogrod.blogspot.com/2014/10/szarlotka-x2.html