Wykonanie
To najlepszy mazurek jaki jadam.
Żurawina i kwaśna
wiśnia a do tego
słodycz rodzynek i
polewy czekoladowej. Jak dla mnie mieszanka doskonała. Piecze go zawsze moje teściowa, ten pokazany tutaj, też jest jej wykonania. Zachwycamy się nim od zawsze, a jemy nie tylko w Wielkanoc.

Składniki:3 szklanki
mąki4
żółtka1
margaryna3 - 4 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietanyok 300 ml
dżemu kwaśnego (najlepiej
wiśniowy)1-2
jabłkaorzechy włoskie posiekane (ilość na oko, tak aby przykryć większość ciasta)
rodzynkiżurawinaWykonanie:
Mąkę posiekać z
margaryną, dodać
cukier,
żółtka, proszek i
śmietanę. Wyrobić ciasto. 3/4 ciasta wyłożyć na blachę. Resztę schować do lodówki. Na ciasto na blaszkę nałożyć
dżem wiśniowy, na
dżem malutkie kawałki
jabłek. Wyjąć schłodzone ciasto i zetrzeć na
jabłka. Posypać to
orzechami włoskimi. Piec w 180 stopniach około 20 minut, az ciasto się zezłoci. Ostudzić.Na chłodny placek wyłożyć
rodzynki a na to
żurawinę. Polać to
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:125 g miękkiego
masła ekstra3 łyżki
cukru3 łyżki
wody3 łyżki
kakaoWykonanie:Wszystkie składniki podgrzewać cały czas mieszając. Gotować przez około 5 minut, aż wszystko się ładnie połączy i lekko zgęstnieje. Lekko ostudzoną polewę wylewać na placek.

/wydrukuj przepis/

A na te Święta Wszystkim którzy tu zaglądają życzę spokoju, rodzinnego ciepła, serdeczności i pysznych potraw. A to wszystko napisane na karteczkach, które zrobiłam z dzieciaczkami.