Wykonanie
Ainsley oprócz tego, że proponuje fantastyczne dania potrafi nazwać je w niesamowity wręcz sposób. Nie raz i nie dwa głowiłam się jak przetłumaczyć daną nazwę (może jednak trzeba było iść na inną specjalizację?) i nie udawało mi się oddać tego żartu, lekkości czy wspaniałej gry słów. No bo jak powinno się przetłumaczyć "Ainsley's aubergine supper stacks"? Nie mam pojęcia. Ale to nie istotne. Ważne jest to, że moje chłopaki wprost oszalały na punkcie tego dania.
Synio nazwał je po prostu "Danie pychota" i może niech tak zostanie.

Składniki (na 4 porcje):4 x 1 cm plastry
bakłażana1 łyżka
mąki1
jajko, roztrzepane8 łyżek
bułki tartej2 łyżki tartego
Parmesanu1 łyżka suszonego
tymianku3 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku, pokrojony2 pokrojone
pomidory4 kromki francuskiego lub włoskiego
pieczywa (użyłam Panmarino i to był doskonały wybór)100 g
Mozzarelli, pokrojonej
sól,
pieprz
Wykonanie:
Bakłażany obtoczyć w
mące i następnie
jajku. Wymieszać
bułkę tartą,
Parmesan,
tymianek i obtoczyć w tym
bakłażany. Na patelni rozgrzać
oliwę i przez 30 sekund podsmażyć
czosnek a następnie go wyjąć. Na tym
oleju smażyć plastry
bakłażana przez 5-8 minut, przewracając raz, aż zmiękną i się zezłocą. Zdjąć i trzymać w cieple. Na tej samej patelnii podsmażyć przez chwilę
pomidory.W
między czasi nagrzać grill (użyłam patelni grillowej) i zapiec kromki z dwóch stron. Następnie z jednej strony skropić
oliwą i położyć plastry
Mozzarelli. Podsmażyć aż
ser się lekko roztopi. Na talerzach położyć kromki z
serem, na to położyć
pomidory a na
końcy plastry
bakłażana. Podawać z mieszanką
sałat.


/wydrukuj przepis/