ßßß Cookit - przepis na Młode marchewki miodowo migdałowe na jogurcie

Młode marchewki miodowo migdałowe na jogurcie

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać, że pomysł Pana Wilkinsona (bo to z jego książki " Ulubione warzywa" pochodzi ten przepis) na miodowo migdałowy dressing z chilli zachwycił mnie absolutnie . Nadaje się do każdych pieczonych warzyw, z pewnością podam go kiedyś także do mięsa. Koniecznie musicie go zrobić! Marchewki powinny pozostać jędrne i koniecznie użyjcie najlepszego jogurtu - bardzo polecam 'Bałkański' firmy Maluta lub "Nadburzański"od Bielucha.
Niestety nie udało mi się znaleźć kolorowych marchewek, które wyglądałyby jeszcze bardziej apetycznie. Można ich poszukać w ofercie p. Jabłońskich, którzy mieli się rozstawić ze stoiskiem na Koszykach, ale nie jestem na bieżąco, czy już są w jakieś dni. Małgosi Kalembie-Drożdż z Pinkcake dziękuję za błyskawiczną konsultację dotyczącą jadalności kwiatów dzwonka rozpierzchłego, którego mam ostatnio obfitość w ogrodzie :)
A może macie ochotę na trochę fanej energii na koniec tygodnia? Posłuchajcie mojej ulubionej ostatnio, energetycznej listy ChilliPower !
Marchewki dzięki dressingowi są obłędne - słodkie i ostrawe jednocześnie, a pikanterię smaku łagodnie gasi jogurt, dlatego tak ważne jest, żeby użyć niesłodzonego, jak najlepszej jakości. Tak podane marchewki będą świetnym lunchem albo doskonałym dodatkiem do grilla
3 pęczki młodych marchewek
200g najlepszego jogurtu naturalnego (bałkański lub nadburzański)
kilka liści rukoli, kozieradki, portulaki
liście nasturcji lub wyki
kwiaty jadalne - nasturcja, bratek, dzwonek rozpierzchły, wyka
120g migdałów w skórkach grubo posiekanych
40g masła
80g miodu o delikatnym smaku (u mnie rzepakowy)
1 łyżka białego octu winnego
łyżka skórki otartej z organicznej pomarańczy
sok z 1 cytryny
1 papryczka chilli
100ml oliwy extra virgin
sól morska
Migdały posiekaj dość grubo, przełóż do rondla razem z masłem i podgrzewaj aż masło się spieni, zmniejsz płomień, a gdy masło się zarumieni, dodaj miód. Doprowadź do wrzenia, a następnie nieco zredukuj całość, potem dodaj ocet, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Gotuj ok 3 minut, zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną w paseczki papryczkę chilli (usuń pestki wcześniej, jeśli nie chcesz by dressing był zbyt ostry), wlej oliwę i dodaj sól morską do smaku. Odstaw do ostygnięcia. Dressing można przechowywać w lodówce ok 2 miesięcy.
Ugotuj marchewki w osolonej wodzie do pożądanej miękkości - powinny pozostać lekko "al dente". Odcedź marchewki i póki ciepłe zalej 3 łyżkami dressingu. Te większe przekrój wzdłuż na pół, mniejsze pozostaw w całości. Odstaw do ostygnięcia.
Na talerzach układaj jogurt, na nim marchewki przybrane dressingiem i migdałami. Podawaj z liśćmi ziół i jadalnymi kwiatami, których na łąkach zatrzęsienie.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/06/mode-marchewki-miodowo-migdaowe-na.html