Wykonanie
Muszę przyznać, że pomysł Pana Wilkinsona (bo to z jego książki " Ulubione warzywa" pochodzi ten przepis) na
miodowo migdałowy dressing z
chilli zachwycił mnie absolutnie . Nadaje się do każdych pieczonych warzyw, z pewnością podam go kiedyś także do
mięsa. Koniecznie musicie go zrobić!
Marchewki powinny pozostać jędrne i koniecznie użyjcie najlepszego
jogurtu - bardzo polecam 'Bałkański' firmy Maluta lub "Nadburzański"od Bielucha.
Niestety nie udało mi się znaleźć kolorowych
marchewek, które wyglądałyby jeszcze bardziej apetycznie. Można ich poszukać w ofercie p. Jabłońskich, którzy
mieli się rozstawić ze stoiskiem na Koszykach, ale nie jestem na bieżąco, czy już są w jakieś dni. Małgosi Kalembie-
Drożdż z Pinkcake dziękuję za błyskawiczną konsultację dotyczącą jadalności kwiatów dzwonka rozpierzchłego, którego mam ostatnio obfitość w ogrodzie :)A może macie ochotę na trochę fanej energii na koniec tygodnia? Posłuchajcie mojej ulubionej ostatnio, energetycznej listy ChilliPower !
Marchewki dzięki dressingowi są obłędne - słodkie i ostrawe jednocześnie, a pikanterię smaku łagodnie gasi
jogurt, dlatego tak ważne jest, żeby użyć niesłodzonego, jak najlepszej jakości. Tak podane
marchewki będą świetnym lunchem albo doskonałym dodatkiem do grilla3 pęczki
młodych marchewek200g najlepszego
jogurtu naturalnego (bałkański lub nadburzański)kilka liści
rukoli,
kozieradki,
portulakiliście nasturcji lub wykikwiaty jadalne - nasturcja, bratek, dzwonek rozpierzchły, wyka120g
migdałów w skórkach grubo posiekanych40g
masła80g
miodu o delikatnym smaku (u mnie rzepakowy)1 łyżka
białego octu winnegołyżka skórki otartej z organicznej
pomarańczysok z 1
cytryny1
papryczka chilli100ml
oliwy extra virgin
sól morskaMigdały posiekaj dość grubo, przełóż do rondla razem z
masłem i podgrzewaj aż
masło się spieni, zmniejsz płomień, a gdy
masło się zarumieni, dodaj
miód. Doprowadź do wrzenia, a następnie nieco zredukuj całość,
potem dodaj
ocet,
sok z cytryny i
skórkę cytrynową. Gotuj ok 3 minut, zdejmij z ognia, dodaj pokrojoną w paseczki
papryczkę chilli (usuń pestki wcześniej, jeśli nie chcesz by dressing był zbyt ostry), wlej
oliwę i dodaj
sól morską do smaku. Odstaw do ostygnięcia. Dressing można przechowywać w lodówce ok 2 miesięcy.Ugotuj
marchewki w osolonej wodzie do pożądanej miękkości - powinny pozostać lekko "al dente". Odcedź
marchewki i
póki ciepłe zalej 3 łyżkami dressingu. Te większe przekrój wzdłuż na pół, mniejsze pozostaw w całości. Odstaw do ostygnięcia.Na talerzach układaj
jogurt, na nim
marchewki przybrane dressingiem i
migdałami. Podawaj z liśćmi
ziół i jadalnymi kwiatami, których na łąkach zatrzęsienie.