Wykonanie
Marchewka jest bardzo zdrowa, zawiera wiele karotenu, witamin i składników odżywczych. Jest ona pełna przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta – karoten przetwarza się w niezbędny dla człowieka retinol (odmiana wit. A).Według amerykańskich naukowców, jedzenie jednej
marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu , zmniejszając przez to ryzyko zawału
serca o 20%. Warzywo to pomaga również przy zbyt wysokim ciśnieniu, oraz przeciwdziała cukrzycy. Przyswajalny z
marchwi beta – karoten blokuje silne związki rakotwórcze, pochodzące z
dymu tytoniowego i spalin samochodowych.
Marchew chroni nasz układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. A co zrobić jak ktoś nie lubi marchewki? Podać mu glazurowaną w miodzie! Gwarantuję,że zniknie w oka mgnieniu:). Można podawać je jako przegryzkę, chociaż ja wolę ją jako dodatek do dania głównego. Robi się ją szybko i bez większego wysiłku. Polecam! Przepis na glazurowaną
marchewkę odnalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki”.
Marchewka glazurowana w miodzie (6-8 porcji)Składniki:12-16 średniej wielkości obranych
marcheweksól morska,
pieprz czarny50 g
masła2 łyżki płynnego
mioduopcjonalnie: niepełna łyżka
białego octu winnegoPrzygotowanie:Gotuj
marchewki we wrzącej, osolonej wodzie przez 7-9 min, aż będzie miękka.Odcedź, przepłucz zimną
wodą o dokładnie osącz.Rozgrzej
masło na dużej patelni i włóż
marchewki.Dopraw
solą i
pieprzem, polej
miodem, wymieszaj, by
marchewki się nim pokryły ( ja w tym momencie dodaję trochę
białego octu winnego, dodaje on trochę kwaskowatości do ogólnej
słodyczy dania).Smaż,aż
marchewki się dokładnie zeszklą. Ja czekam aż glazura troszkę zbrązowieje ( takie smakują mi najbardziej:)).Podawaj zaraz po przygotowaniu.Smacznego!
Share the post "
Marchewki glazurowane w miodzie Gordona Ramsaya"