Wykonanie
Rozpoczynamy akcję Warzywa w słodyczach 2013 . Serdecznie Was zapraszam do wzięcia udziału, poznania nowych połączeń
smakowych i dobrej zabawy. Blogerzy mogą wysyłać
linki do wpisów na mojego maila, a czytelnicy zdjęcia na maila (chętnie opublikuję je na fanpage). A ja na rozpoczęcie akcji chciałabym Was poczęstować
lodami marchewkowymi. Najlepszymi jakie w życiu
jadłam. Niesamowity smak.
Lody robiłam bez maszyny do
lodów. Podaję z moimi zmianami. Wg autorki na końcu dodaje się 250ml ubitej kremówki. Ja o tym zapomniałam, ale
lody i tak wyszły pyszne. Źródło .2 duże
marchewki lub 3 średnie3 łyżki
miodu1 łyżeczka
masła1,5 łyżeczki
przyprawy piernikowejszczypta
cynamonuszczypta
soli morskiej300 ml skondensowanego
mleka słodzonego1,5 szklanki
mlekafolia aluminiowa
Marchewkę obrać, pokroić w słupki.W garnku podgrzać
miód z
masłem,
przyprawą piernikową,
solą i
cynamonem. Dokładnie wymieszać, żeby składniki się ze sobą połączyły. Dodajemy
marchewkę i mieszamy dokładnie.Do miski wkładamy kawał folii aluminiowej, błyszczącą częścią do góry, tak by jeszcze kawałek folii wystawało poza miskę (dzięki misce sos podczas wykładania na folię nam się nie rozleje). Do środka wkładamy
marchewkę z sosem, zawijamy folię. Wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.Po upieczeniu
marchewkę z pozostałym sosem z pieczenia zblendować.Do garnka wlać
mleko zwykłe i skondensowane. Dodajemy
marchewkę. Chwilę podgrzewać, aż
mleko skondensowane się rozpuści. Odcedzić
marchewkę na sitku. Żeby
lody były gładkie należy przetrzeć
marchewkę przez sitko i dodać do mieszaniny
mleka.Przelać do pudełka, do foremek do
lodów lub do maszyny do
lodów. Jeśli mrozimy w foremkach do
lodów, to po prostu wkładamy na kilka godzina do zamrażalnika. Jeśli do pudełka, to do 1,5-2 godziny mieszaninę należy przemieszać łyżką (powtarzamy kilka
razy, ostatni raz mieszamy, gdy
lody będą już gęste).Wyjąć z zamrażalnika na 5 minut przed podaniem.