ßßß Cookit - przepis na Karmelizowana młoda marchew z curry i cynamonem

Karmelizowana młoda marchew z curry i cynamonem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszną, karmelizowaną marchew. Jest to wspaniała przystawka lub dodatek do dań głównych. Słodycz i aromaty, wydobywające się z patelni podczas smażenia, zachęcają do jej skosztowania wszystkich, nawet tych, którzy za marchwią nie przepadają.
Polecam gorąco.
Składniki:
1 kg młodej marchwi
2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta curry
1/2 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Obrać marchew, zostawić zielone końcówki, opłukać. Ułożyć w garnku marchew, zalać wrzątkiem, dodać pól łyżeczki soli morskiej i pól cukru trzcinowego. Gotować około 15 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać resztę cukru, chwilę karmelizować. Odcedzoną marchew przełożyć do patelni, oprószyć cynamonem oraz curry i chwile smażyć do zrumienienia.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/06/karmelizowana-moda-marchew-z-curry-i.html