Wykonanie
Składniki4 porcje2 - 3
pomarańcze (2 łyżeczki skórki i 250 ml wyciśniętego soku)2 łyżki
miodu1
marchewka1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy z oliwek1 mała
cebulka680 ml passaty pomidorowej lub
przecieru pomidorowegoPrzyprawy i dodatki:
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz3 łyżki
likieru pomarańczowego Cointreau (niekoniecznie)1 łyżka
wody z kwiatu
pomarańczy (niekoniecznie)2 łyżeczki mielonego
cynamonu + do podania1 łyżeczka
papryki w proszku + do podaniaubite na pianę
mlekoPrzygotowanieZetrzeć skórkę z
pomarańczy (tylko zewnętrzną, najbardziej
pomarańczową część, jaśniejsza część jest gorzka), odmierzyć 2 łyżeczki skórki. Wycisnąć sok z
pomarańczy, odmierzyć 250 ml. Do małego rondelka wlać wyciśnięty sok, dodać
miód i wymieszać. Gotować przez około 15 minut.
Marchewkę obrać i pokroić w talarki. W garnku z grubym dnem rozgrzać
masło z
oliwą, dodać
cebulkę pokrojoną w kosteczkę oraz talarki
marchewki. Posolić, wymieszać, przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu przez około 15 minut, nie rumieniąc. Od czasu do czasu zamieszać.Dodać passatę
pomidorową (jeśli zawiera drobinki skórek i nasion
pomidorów, przetrzeć przez sito). Doprawić
solą,
pieprzem, gotować pod przykryciem przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Dodać skórkę z
pomarańczy,
wodę z kwiatu
pomarańczy,
cynamon i
paprykę w proszku. Gotować przez 10 minut. Wlać sok z
pomarańczy z
miodem, wymieszać i zagotować. Gotować 5 minut, następnie zupę zmiksować.
Mleko ubić na pianę. Krem podawać w małych miseczkach lub filiżankach na
kawę, udekorowany pianką z
mleka, posypaną
cynamonem i
słodką papryką.