ßßß Cookit - przepis na KREM GRYCZANY Z POMARAŃCZOWYM MLEKIEM

KREM GRYCZANY Z POMARAŃCZOWYM MLEKIEM

nazwa

Wykonanie

Tak dawno nie było u mnie kaszy gryczanej w słodkiej wersji. W śniadaniowej wersji. Śmiało mogę napisać, że chyba "z rok temu" ją ostatni raz w takim wydaniu jadłam. Z przyjemnością i ze smakiem do gryczanego śniadania więc wracam. Stoję przy blacie kuchennym i kaszę blenduję na gładki krem, osładzam miodem, przyprawiam cynamonem. Podaję z zimnym i niesamowicie orzeźwiającym mlekiem pomarańczowym. Jedno z moich ulubionych śniadań. Znowu? Kolejne ulubione? Tak. Znowu. Tak. Kolejne, nowe ulubione.
Znowu się pakuję i znowu na weekend wyjeżdżam. Powinnam się stresować, ale pewnie dopiero na miejscu dopadnie mnie zdenerwowanie pomieszane z wielką ekscytacją. Pamiętam, jak miesiąc temu otrzymałam maila z informacją o dostaniu się do półfinału konkursu BlogerChef. I chociaż ta data wydawała się tak odległa to w końcu nadeszła. I chociaż z pozoru to najmniej odpowiedni moment na konkursy to z drugiej strony może właśnie to bardzo dobrze, że gotowanie zajmie moje myśli. W końcu to właśnie w kuchni zapominam o wszelkich troskach. A takiego zapomnienia mi teraz trzeba. Weekend pełen wrażeń się zapowiada. Tradycyjnie już proszę Was o kciuki! Do tej pory zawsze pomagały, więc i teraz na to liczę.
Przepis (jedna porcja):
100g (ugotowanej) kaszy gryczanej
50ml wody
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 (małe) pomarańcze
150ml mleka
Do ugotowanej kaszy gryczanej dodać wodę, miód i cynamon. Zblendować na gładką masę. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać z mlekiem. Drugą pomarańczę obrać, pokroić w plasterki. Krem przełożyć do miseczki, zalać pomarańczowym mlekiem, udekorować plastrami pomarańczy. Podawać.
Przepis bierze udział w akcji/konkursie: Blogerzy w Zbożu: Zboże Smakuje i Inspiruje
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/02/krem-gryczany-z-pomaranczowym-mlekiem.html