ßßß
Macie swoją szarlotkę muzyczną? to jedna z moich ulubionych... w kominku ogień, za oknem jesienny deszcz, w piecu rumieni się cynamonowe ciasto z jabłkami, Charlotte Gainsbourg w " L'un part l'autre reste " brzmi jak krople na szybie...Pamiętacie zamki z piasku lepione latem na plaży? wystarczyło nieco wilgotnego wykopanego z dołka piasku, by lepić mury, ale największą frajdę sprawiało polewanie formowanej budowli strużkami wody i tak suche stawało się stałym, a mury były coraz trwalsze. Szarlotka sypana wróciła do czasów świetności, gdy w odstępach kilku lat pojawiło się w naszym domu dwóch małych alergików uczulonych na jajka, których ta szarlotka nie zawierała. W "nowych czasach" zwykłą mąkę zamieniłam na orkiszową razową, a biały cukier zastąpiłam trzcinowym. Tak jak w dzieciństwie, robię ją jednak z antonówek, a na wierzchu układam najlepsze masło. Nawet w czasach 'kartkowych" do najprostszej z prostych szarlotek masło musiało być prawdziwe, nigdy margaryna.
Zanurzam palce w razowej orkiszowej mące wymieszanej z kaszą manną... trochę jak piasek. Układam na suchym piasku wilgotne jabłka, sypię kolejną foremkę "piasku" i obkładam zimnym, pachnącym masłem. Trwa to zaledwie kilka minut, potem spokojny czas w piekarniku i szarlotka sypana - piaskowa gotowa.2 , 5 - 3kg antonówek50g cukru pudru1 łyżeczka cynamonu (lub quatre épices*)250g razowej mąki orkiszowej (opcjonalnie 50:50 orkiszowa razowa z mąka krupczatką)250g kaszy manny150g cukru demerara200g dobrego masła (min 82%)Jabłka obierz, wyszypułkuj i zetrzyj na grubej tarce (wiórki), wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem.Wymieszaj razem mąkę, kaszę manną i cukier demerara.Tortownicę o średnicy ok 21-24cm wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki). Wsyp na dno 1/3 sypkich składników, na nich ułóż połowę przygotowanych jabłek równomiernie dociskając. Wysyp kolejne 1/3 mąki z kaszą i cukrem, przykryj pozostałymi jabłkami znów wyrównując powierzchnię. Na wierzchu wysyp ostatnie 1/3 mąki z kaszą i przykryj masłem pokrojonym w plasterki.Wstaw do pieca nagrzanego do 160°C i piecz powoli ok 80 minut, aż do zezłocenia się wierzchu. Krój szarlotkę dopiero po całkowitym wystudzeniu.* quatre épices - francuska mieszanka czterech przypraw, w skład której wchodzi cynamon, goździki, pieprz i gałka muszkatołowa .