Wykonanie
Jabłecznik to wspaniałe ciasto, lubię je za prostotę wykonania i smak pełen
świeżych jabłek. Ciasto jest tradycyjne, na kwaśnej
śmietanie,
jabłka świeże, drobno pokrojone. I
przyprawy korzenne, które z
jabłkami komponują się jak nic. Zapraszam na ciasto!

Składniki:1 szkl
mąki pszennej125ml kwaśnej
śmietany100g zimnego
masła1 łyżeczka
cukru pudruszczypta
soli4 duże
jabłka*1/4 łyżeczki
gałki muszkatułowej1 łyżeczka
cynamonu2
goździki utłuczone w moździerzu5 łyżek
cukru1 łyżka
kaszy manny lub
bułki tartejcukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
sól.
Masło pokroić na małe kawałki i rozsypać na
mące. Nożem kroić
masło z
mąką aż powstanie kruszonka, czyli kawałeczki
masła będą drobnymi grudkami w
mące. Dodać
cukier i
śmietanę. Zagnieść szybko na jednolite ciasto. Owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, następnie poszatkować na cienkie plasterki. Dodać
cukier i
przyprawy, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać powstały sok, najlepiej przełożyć
owoce na sitko i pozwolić aby sok się odseparował.Piekarnik nastawić na 175 C.Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części i rozwałkować je na dwa placki o grubości 3mm.Większym wyłożyć spód okrągłej blaszki ( 21cm), przedziurawić widelcem w kilku miejscach, aby ciasto zbyt nie urosło i włożyć do piekarnika na 10-12 minut.Następnie wysypać na ciasto
kaszę manną albo
bułkę tartą i wyłożyć
jabłka.Mniejszy placek z ciasta pociąć w drobne paski i ułożyć w kratkę na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec ok 25-30 minut.Wystudzone ciasto udekorować
cukrem pudrem.Smacznego :)

*najlepsze są
jabłka, które puszczają niewiele soku, jak np Granny Smith