ßßß
Składniki:1 szkl mąki pszennej125ml kwaśnej śmietany100g zimnego masła1 łyżeczka cukru pudruszczypta soli4 duże jabłka*1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej1 łyżeczka cynamonu2 goździki utłuczone w moździerzu5 łyżek cukru1 łyżka kaszy manny lub bułki tartejcukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Masło pokroić na małe kawałki i rozsypać na mące. Nożem kroić masło z mąką aż powstanie kruszonka, czyli kawałeczki masła będą drobnymi grudkami w mące. Dodać cukier i śmietanę. Zagnieść szybko na jednolite ciasto. Owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na ok pół godziny.Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, następnie poszatkować na cienkie plasterki. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać powstały sok, najlepiej przełożyć owoce na sitko i pozwolić aby sok się odseparował.Piekarnik nastawić na 175 C.Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części i rozwałkować je na dwa placki o grubości 3mm.Większym wyłożyć spód okrągłej blaszki ( 21cm), przedziurawić widelcem w kilku miejscach, aby ciasto zbyt nie urosło i włożyć do piekarnika na 10-12 minut.Następnie wysypać na ciasto kaszę manną albo bułkę tartą i wyłożyć jabłka.Mniejszy placek z ciasta pociąć w drobne paski i ułożyć w kratkę na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec ok 25-30 minut.Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.Smacznego :)
*najlepsze są jabłka, które puszczają niewiele soku, jak np Granny Smith