ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik

Jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Jabłecznik to wspaniałe ciasto, lubię je za prostotę wykonania i smak pełen świeżych jabłek. Ciasto jest tradycyjne, na kwaśnej śmietanie, jabłka świeże, drobno pokrojone. I przyprawy korzenne, które z jabłkami komponują się jak nic. Zapraszam na ciasto!
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
125ml kwaśnej śmietany
100g zimnego masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
4 duże jabłka*
1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej
1 łyżeczka cynamonu
2 goździki utłuczone w moździerzu
5 łyżek cukru
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól. Masło pokroić na małe kawałki i rozsypać na mące. Nożem kroić masło z mąką aż powstanie kruszonka, czyli kawałeczki masła będą drobnymi grudkami w mące. Dodać cukier i śmietanę. Zagnieść szybko na jednolite ciasto. Owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na ok pół godziny.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, następnie poszatkować na cienkie plasterki. Dodać cukier i przyprawy, wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać powstały sok, najlepiej przełożyć owoce na sitko i pozwolić aby sok się odseparował.
Piekarnik nastawić na 175 C.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części i rozwałkować je na dwa placki o grubości 3mm.
Większym wyłożyć spód okrągłej blaszki ( 21cm), przedziurawić widelcem w kilku miejscach, aby ciasto zbyt nie urosło i włożyć do piekarnika na 10-12 minut.
Następnie wysypać na ciasto kaszę manną albo bułkę tartą i wyłożyć jabłka.
Mniejszy placek z ciasta pociąć w drobne paski i ułożyć w kratkę na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec ok 25-30 minut.
Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Smacznego :)
*najlepsze są jabłka, które puszczają niewiele soku, jak np Granny Smith
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/03/jabecznik.html