ßßß Cookit - przepis na Strudel z jabłkami i śmietaną

Strudel z jabłkami i śmietaną

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
15 dag mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
8 dag masła
2 łyżki bułki tartej
20 dag śmietany 36-procentowej
2 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
50 dag jabłek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Strudel z jabłkami i śmietaną - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie i wbij jajko. Wlej 1/2 szklanki wody i sok z cytryny. Ciasto zagnieć, tak aby było gładkie i elastyczne. Przykryj miską i włóż do lodówki na 30 minut
Przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej, posmaruj częścią roztopionego masła, posyp bułką tartą. Na cieście rozsmaruj nadzienie jabłkowe, zwiń, formując strudel. Końce ciasta załóż pod spód, aby nadzienie nie wypadało. Zwiń, ułóż na blasze i posmaruj resztą masła. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Strudel pokrój na porcje i podawaj przybrany ubitą śmietaną.
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/34430006/strudel z jablkami i smietana/p