Wykonanie
Ciasto:15 dag
mąki pszennej1
jajko1 łyżeczka
soku z cytrynysól8 dag
masła2 łyżki
bułki tartej20 dag
śmietany 36-procentowej2 łyżki
cukru pudruNadzienie:50 dag
jabłek2 łyżki
rodzynek2 łyżki
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki
cynamonuStrudel z
jabłkami i
śmietaną - sposób przygotowania: Przygotuj ciasto:
mąkę przesiej na stolnicę, zrób w niej wgłębienie i wbij
jajko. Wlej 1/2 szklanki
wody i
sok z cytryny. Ciasto zagnieć, tak aby było gładkie i elastyczne. Przykryj miską i włóż do lodówki na 30 minutPrzygotuj nadzienie:
jabłka umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki.
Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z
cukrem,
rodzynkami i
cynamonem. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej, posmaruj częścią roztopionego
masła, posyp
bułką tartą. Na cieście rozsmaruj nadzienie
jabłkowe,
zwiń, formując strudel. Końce ciasta załóż pod spód, aby nadzienie nie wypadało.
Zwiń, ułóż na blasze i posmaruj resztą
masła. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Strudel pokrój na porcje i podawaj przybrany ubitą
śmietaną.