ßßß
Idealny jabłkowy paj, najsmaczniejszy, jaki jadłam :-). Z przepysznym kruchym ciastem (nowość na blogu!), które posiada strukturę i smak ciasta francuskiego, podobnie do niego się listkuje i smakuje (przypomina szybkie i 'oszukane' ciasto francuskie, jednak z mniejszą zawartością masła). Z dużą ilością jabłek doprawionych cynamonem i gałką muszkatołową, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Kruche ciasto wymaga szczegółowego i dokładnego postępowania, ale jego smak po prostu zmiata z nóg ;-). Koniecznie wypróbujcie!Składniki na kruche ciasto:2 i 1/4 szklanki mąki pszennej3 łyżki cukru pudruduża szczypta soli230 g masła, pokrojonego na 2,5 - 3 cm kawałkipół szklanki lodowatej wodyW misie malaksera umieścić mąkę pszenną, cukier puder, sól, masło w dużych kawałkach. Kilka razy krótko naciskając 'pulsowanie' zmiksować składniki. W cieście w dlaszym ciągu powinny być widoczne małe kawałeczki masła. Jeśli przytrzymamy 'pulsowanie' zbyt długo lub zmiksujemy ciasto do połączenia - nie uda się. Tylko dzięki tym pozostawionym kawałeczkom masła ciasto kruche listkuje się jak ciasto francuskie i ma charakterystyczną strukturę. Powstanie sypkie ciasto z kawałkami masła - schłodzić przez 30 minut w lodówce.(Ciasto oczywiście można również wyrobić ręcznie - pierwsze 4 składniki umieścić w naczyniu i szybko posiekać nożem, pamiętając o tej zasadzie o której napisałam powyżej - w cieście w dlaszym ciągu powinny być widoczne małe kawałeczki masła.)Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, dodać do niego lodowatą wodę i krótko zagnieść dłońmi, tylko do zebrania sypkich składników i połączenia, otrzymania kuli ciasta; nie dłużej. Podzielić na pół, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 - 90 minut (lub przez noc).Nadzienie jabłkowe:1,3 - 1,4 kg jabłek, jędrnych i kwaśnych*, pokrojonych na grubsze plasterki1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki cukru (lub do smaku, jeśli jabłka są mocno kwaśne można dodać więcej)2 łyżki mąki pszennej1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejW dużej misce dobrze wymieszać pokrojone na plasterki jabłka, miękkie masło, cukier, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Przykryć folią i odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.Dodatkowo:1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania2 łyżki cukru demerara, do posypaniaWykonanie:Głębszą formę do apple pie (rozszerzającą się ku górze o dolnej średnicy 20 cm, górnej 28 cm ) wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną.Ciasto kruche wyjąć z lodówki. Jedną jego część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Na ciasto wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta kruchego , wyłożyć na wierzch jabłek, skleić z ciastem na bokach formy. Na środku naciąć ciasto ostrym nożem, by para miała ujście. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypać cukrem demerara.Piec w temperaturze 180ºC przez około 70 minut, do złotobrązowego koloru (pierwsze 10 minut w wyższej temperaturze - 200ºC, a jeśli to możliwe ostatnie 10 minut dopiekać tylko spód z włączoną grzałką dolną). Wyjąć, wystudzić przez minimum przez 4 godziny.* Najlepsze odmiany: szara reneta, antonówka, koksa, a w UK: cox, russet .Smacznego :-).
Źródło przepisu - BonAppetit.com, z moimi zmianami.