Wykonanie
Idealny
jabłkowy paj, najsmaczniejszy, jaki
jadłam :-). Z przepysznym kruchym
ciastem (nowość na blogu!), które posiada strukturę i smak
ciasta francuskiego, podobnie do niego się listkuje i smakuje (przypomina szybkie i 'oszukane'
ciasto francuskie, jednak z mniejszą zawartością
masła). Z dużą ilością
jabłek doprawionych
cynamonem i
gałką muszkatołową, bez konieczności wcześniejszego podpiekania
spodu. Kruche ciasto wymaga szczegółowego i dokładnego postępowania, ale jego smak po prostu zmiata z nóg ;-). Koniecznie wypróbujcie!Składniki na kruche ciasto:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudruduża szczypta
soli230 g
masła, pokrojonego na 2,5 - 3 cm kawałkipół szklanki lodowatej
wodyW misie malaksera umieścić
mąkę pszenną,
cukier puder,
sól,
masło w dużych kawałkach. Kilka
razy krótko naciskając 'pulsowanie' zmiksować składniki. W cieście w dlaszym ciągu powinny być widoczne małe kawałeczki
masła. Jeśli przytrzymamy 'pulsowanie' zbyt długo lub zmiksujemy ciasto do połączenia - nie uda się. Tylko dzięki tym pozostawionym kawałeczkom
masła ciasto kruche listkuje się jak
ciasto francuskie i ma charakterystyczną strukturę. Powstanie sypkie ciasto z kawałkami
masła - schłodzić przez 30 minut w lodówce.(Ciasto oczywiście można również wyrobić ręcznie - pierwsze 4 składniki umieścić w naczyniu i szybko posiekać nożem, pamiętając o tej zasadzie o której napisałam powyżej - w cieście w dlaszym ciągu powinny być widoczne małe kawałeczki
masła.)Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, dodać do niego lodowatą
wodę i krótko zagnieść dłońmi, tylko do zebrania sypkich składników i połączenia, otrzymania kuli ciasta; nie dłużej. Podzielić na pół, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 - 90 minut (lub przez noc).Nadzienie
jabłkowe:1,3 - 1,4 kg
jabłek, jędrnych i kwaśnych*, pokrojonych na grubsze plasterki1 łyżka
masła, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki
cukru (lub do smaku, jeśli
jabłka są mocno kwaśne można dodać więcej)2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejW dużej misce dobrze wymieszać pokrojone na plasterki
jabłka, miękkie
masło,
cukier,
mąkę,
sok z cytryny i
przyprawy. Przykryć folią i odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.Dodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
wody, do posmarowania2 łyżki
cukru demerara, do posypaniaWykonanie:Głębszą formę do apple pie (rozszerzającą się ku górze o dolnej średnicy 20 cm, górnej 28 cm ) wysmarować
masłem, oprószyć
mąką pszenną.Ciasto kruche wyjąć z lodówki. Jedną jego część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Na ciasto wyłożyć
jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta kruchego , wyłożyć na wierzch
jabłek, skleić z
ciastem na bokach formy. Na środku naciąć ciasto
ostrym nożem, by para miała ujście. Wierzch ciasta posmarować
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
wody i posypać
cukrem demerara.Piec w temperaturze 180ºC przez około 70 minut, do złotobrązowego koloru (pierwsze 10 minut w wyższej temperaturze - 200ºC, a jeśli to możliwe ostatnie 10 minut dopiekać tylko spód z włączoną grzałką dolną). Wyjąć, wystudzić przez minimum przez 4 godziny.* Najlepsze odmiany: szara reneta, antonówka, koksa, a w UK: cox, russet .Smacznego :-).
Źródło przepisu - BonAppetit.com, z moimi zmianami.