Wykonanie
U nas sezon szarlotkowy... Ale to nasze ulubione jesienne ciasto, pachnące
cynamonem, na kruchym maślanym cieście. Dzisiejsza wersja z wykorzystaniem kremówki i lukru to dla nas nowość odkryta w pewnej gazecie. Cóż
mogę o niej powiedzieć.. już pierwszego wieczoru zniknęła połowa! To ciasto jest genialne, choć mało fotogeniczne:)

składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 kostka
masła1/2 szklanki
cukru1
jajko1 łyżka kwaśnej
śmietanyskładniki na nadzienie:1 kg kwaskowych
jabłek (najlepiej szara reneta)2/3 szklanki
cukru1
jajko150ml
śmietanki kremówki3 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
rodzynek sułtanek1/2 łyżeczki
cynamonudodatkowo:pół szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
soku z cytrynyDo dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy posiekane w kostkę zimne
masło i łączymy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.Myjemy, obieramy
jabłka i kroimy je małą kostkę. Ucieramy
jajko z
cukrem aż do rozpuszczenia
cukru. Dodajemy do niego kremówkę i
mąkę ziemniaczaną. A następnie
rodzynki i
cynamon, miksujemy. Po połączeniu składników wrzucamy
jabłka i mieszamy łyżką.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy 2/3 schłodzonego ciasta. Wykładamy nim spód i brzeg formy. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka.

Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i układamy je na wierzchu. Ja swoje chciałam ozdobić wzorem z serwetki ale w trakcie pieczenia wzór niestety się zmył:(

Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.Gotowe ciasto polewamy lukrem przygotowanym z
cukru pudru i
soku z cytryny.Smacznego:)