ßßß Cookit - przepis na Szarlotka galicyjska

Szarlotka galicyjska

nazwa

Wykonanie

U nas sezon szarlotkowy... Ale to nasze ulubione jesienne ciasto, pachnące cynamonem, na kruchym maślanym cieście. Dzisiejsza wersja z wykorzystaniem kremówki i lukru to dla nas nowość odkryta w pewnej gazecie. Cóż mogę o niej powiedzieć.. już pierwszego wieczoru zniknęła połowa! To ciasto jest genialne, choć mało fotogeniczne:)
składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
składniki na nadzienie:
1 kg kwaskowych jabłek (najlepiej szara reneta)
2/3 szklanki cukru
1 jajko
150ml śmietanki kremówki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki rodzynek sułtanek
1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane w kostkę zimne masło i łączymy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
Myjemy, obieramy jabłka i kroimy je małą kostkę. Ucieramy jajko z cukrem aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do niego kremówkę i mąkę ziemniaczaną. A następnie rodzynki i cynamon, miksujemy. Po połączeniu składników wrzucamy jabłka i mieszamy łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy 2/3 schłodzonego ciasta. Wykładamy nim spód i brzeg formy. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka.
Rozwałkowujemy pozostałe ciasto i układamy je na wierzchu. Ja swoje chciałam ozdobić wzorem z serwetki ale w trakcie pieczenia wzór niestety się zmył:(
Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/10/szarlotka-galicyjska.html