Wykonanie
Szarlotka - ulubione ciasto większości ludzi na świecie. Z pewnością nie jest inaczej!Dziś szarlotka bez zagniatania ciasta, wałkowania i martwienia się o to, żeby nie wyszedł zakalec.Przedstawiamy suchą szarlotkę! Wyjdzie każdemu, naprawdę!
SKŁADNIKI:0,5 kg
jabłek1 szklanka
mąki1 szklanka
kaszy manny1 szklanka
cukru1 kostka
masła2 łyżeczki
cynamonu (może być oczywiście bez)WYKONANIE:
Jabłka obieramy i kroimy w małe cząstki. Formę do ciasta smarujemy kawałeczkiem
masła, resztę kroimy w plasterki. Suche składniki ciasta, czyli
mąkę,
cukier,
kaszę manną i
cynamon mieszamy w misce.
Jabłka wykładamy do formy, równo rozkładamy i posypujemy je suchą mieszanką. Na wierzch układamy plasterki
masła, tak aby pokryły całą powierzchnię ciasta.Pieczemy 30 min w temperaturze 180 st. C, czyli aż się zarumieni.Kroimy po przestygnięciu, o ile ktoś będzie miał na tyle silnej woli;)My mamy słabą silną wolę...