Wykonanie
To z tej tęsknoty za przetworowaniem mi się wzięło. Latem to czasami już mam dość - mycie, szypułkowanie, pestkowanie, przecieranie, wyparzanie, pasteryzowanie. Sznureczki, wężyki, fartuszki, szpatułki, lejki, sitka.
Metki, naklejki, kosze, koszyki, wiadra, worki, łubianki. Mrożonki, kiszonki, suszonki. Powidła,
konfitury, chutneye,
dżemy,
soki, przeciery, sosy, marynaty. Ale zimą i na przednówku cknić się zaczyna za przetworowaniem - suszeniem, kiszeniem, smażeniem, mrożeniem. Za wyciskaniem, przecieraniem, siekaniem, miksowaniem i rozdrabnianiem. Za pilnowaniem
konfitur z książką nad garnkiem i podjadaniem gorących powideł z drewnianej łyżki. Każda kolejna wyprawa do spiżarni to widok pustoszejących półek -
czarna porzeczka jeszcze jest,
malina również, mirabelka z 2010 już na ostatniej końcówce, chutneye dwa się ostały. Na półkach jeszcze trochę
pomidorów na zupę, -naście słoików
kiszonych ogórków, trochę
soków, zakurzony słoik
grzybków i śliczne
suszone pomidory w
oliwie. Już z coraz cięższa ręką oddaję w podarunku jakiś jeden czy drugi słoik w papierowym kapturku. Czas znów coś zamknąć w słoiki - i właśnie zimą i na przedwiośniu robię furę
śliwek - suszonych węgierek marynowanych w herbacie i czerwonym occie winnym - to
śliwki londyńskie .

Znacie Joannę Newsom, niezwykle uzdolniona amerykańską harfistkę o przedziwnym, niepokojącym, nieco dziecinnym głosie? Zadebiutowała w 2004 roku płytą " The Milk-Eyed Mender " i dotychczas ukazały się jej trzy krążki. Na pierwszym z nich jest niesamowity utwór "Peach Plum Pear", posłuchajcie...A
potem Joanna wydała " Ys ", bardziej dojrzały album, na którym zachwyciła mnie Cosmia . Kto dziś komponuje i gra ponad 7mio czy 8mio minutowe utwory? Archaiczna harfa, smyczki splatające się z niesamowitym głosem. Gdy ją pierwszy raz usłyszałam w głowie zabłysło - Bjooork? ech, sami posłuchajcie - odlot!A te
śliwki, na które dziś Was chce namówić też są niesamowite - jędrne, mięsiste, słodkawo-korzenne. Marynowane w mocnym mocnym Earl Greyu, dobrym occie z
czerwonego wina z
cynamonem,
angielskim zielem i gałką. I z tej tęsknoty za przetworowaniem, z czterema ślicznymi słoiczkami z ostatniej kuchennej kolekcji Tchibo, którą ostatnio testowałam, znów mi się zachciało zamykać
owoce w słoikach - a te
śliwki są idealne do przygotowania właśnie w czasie, gdy świeżych, sezonowych
owoców brak. Do tego przepisu możesz użyć nawet kilku
śliwek suszonych, które być może czekałoby wyrzucenie, gdy leżą porzucone w kuchennej szafce. Ale najlepiej zdobądź dobrej jakości, jędrne suszone (nie wędzone!)
śliwki i zrób od razu podwójną ilość!

Chyba nigdy nie wyczerpią mi się pomysły jak je podać - do sałatki z
kozim serem i suszonym combrem baranim, do duszonych
mięs, do podkręcenia smaku gulaszu. A zalewa z nich - czysta poezja! najbardziej płaska i
banalna sałata z dressingiem wzbogaconym zalewą z londyńskich
śliwek sama zacznie gadać z półmiska! Nawet jeśli zostanie Ci trochę
pieczonego mięsa z resztką sosu, dopraw je zmiksowanymi z zalewą
śliwkami i podaj ze śląskimi kluskami, które zrobisz z ugotowanych poprzedniego dnia
ziemniaków, nikt ci nie uwierzy, że to "resztkowa potrawka" :) Zjedz
śliwki londyńskie z tłustym
twarogiem, podaj do pieczonego drobiu, albo... użyj jako nadzienia do pralinek - to moje najnowsze odkrycie - powiadam wam r.e.w.e.l.a.c.j.a !

Przepis oryginalnie pochodzi z książki Małgorzaty Caprari, ale dla mnie zawsze i na
wieki będzie "przepisem Pinosowym" - jeszcze w czasach, gdy nie istniały polskie blogi kulinarne, na pewnym forum gazetowym aż furczało od rozmów, przepisów, pogaduszek kulinarnych. I ten właśnie przepis zapodała Pinos - chwała jej za to - a to niemal 7 lat już będzie!500g mięsistych suszonych
śliwek węgierek (nie wędzonych)*500g zaparzonej bardzo mocnej
herbaty Earl Grey500g dobrego
octu z
czerwonego wina400g
cukru1/2
cytryny15
goździkówkawałek kory cynamonowejszczypta startej
gałki muszkatołowejkilka ziaren
ziela angielskiegoUmyte
śliwki ułóż w garnku, zalej gorącą
herbatą z plasterkami
cytryny, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc. Następnego dnia zagotuj całość na małym ogniu (wystarczy "raz", jak mawiała moja babcia, czyli do pierwszego zabulgotania). Osobno zagotuj
ocet z korą
cynamonową, gałką, zielem i
cukrem, a gdy ten się rozpuści, dodaj
śliwki z
herbatą i odstaw do wystudzenia.Gdy całość wystygnie,
śliwki przełóż do wyparzonych słoików. Zalewę zagotuj, przecedź i gorącą zalej
śliwki. Zamknij słoiki i odstaw do wystudzenia.
Śliwki są bardzo bardzo trwałe. Zdarzyło mi się znaleźć zapomniany słoiczek w spiżarni, który miał 2 lata. Zrób ich od razu więcej i zamykaj w mniejszych słoiczkach - będą cudowne na prezenty!Ostatnio jeden z podarowanych słoiczków tych
śliwek okazał się słoikiem "znikającym" -
śliwki z magiczny sposób nie dotarły do domu obdarowanego, no wyparowały jedzone ot po prostu ze słoika :)* najlepsze będą oryginalne kalifornijskie, ale czytajcie etykiety by
kraj pochodzenia to było USA, a nie Peru, Francja, Włochy,
Chile, w tych spoza USA będzie fura barwników, konserwantów i mogą być siarkowane.