Wykonanie
Wiśnie są niezwykłe trochę, prawda? Na surowo się raczej ich nie
jada, a jeśli już, to w niewielkich ilościach, ale ilość pomysłów na
przetwory, czy ciasta z nimi w roli głównej jest ogromna. W spiżarni mam osobne półki na
przetwory wytrawne, czyli np.
owoce w occie. Najbardziej lubimy
śliwki londyńskie, ale te robię zazwyczaj późną jesienią. Tym razem w szale przerabiania 18kg wiadrzyska, część
wiśni zrobiłam w wersji właśnie wytrawnej - na ostro. Idealnej do
wędlin, zimnych i gorących
mięs. Są bardzo proste do zrobienia a naprawdę pyszne.

3 słoiczki po 300ml1 kg dojrzałych
wiśni - po wydrylowaniu i osączeniu z soku, powinno być ok 750g)100 ml soku, który wyciekł z
wiśni200ml
octu z
czerwonego wina200g
cukru3cm kawałek kory cynamonowej,8
goździkówWiśnie umyj i wydryluj. Powinno wyjść ok 750g
owoców bez pestek i bez soku, który wyciekł. Przełóż
owoce do szklanej misy. Sok z
wiśni zagotuj i zredukuj o połowę. Dodaj do zagęszczonego soku
ocet i
cukier, doprowadź do wrzenia, wystudź nieco i ciepłym zalej
wiśnie. Przykryj miskę folią i odstaw na noc do wystudzenia. Następnego dnia zlej zalewę, ponownie ją zagotuj i gorącą znów zalej
wiśnie. Przykryj i ponownie odstaw do wystudzenia. Kolejny raz zlej zalewę, dodaj ok 3cm kawałek
cynamonu i kilka
goździków. Gdy zalewa będzie wrzeć, zalej nią
wiśnie i ponownie wystudź. zimne
wiśnie ponownie odcedź i przekładaj do słoiczków. Zalewę zagotuj ostatni raz i gorącą zalewaj
wiśnie w słoikach. Pycha!