Wykonanie
Dzień dobry!Upały wciąż nie odpuszczają, więc jedyne co możemy zrobić, to
lody!Sezon
wiśniowy się już podobno powoli kończy, więc na jego pożegnanie przygotujcie ten pyszny
sorbet wiśniowy z dodatkiem
czerwonego wina :-).

Składniki:500 g wydrylowanych
wiśni150 g
cukru150 ml
wody250 ml
czerwonego winaWykonanie:
Wiśnie dokładnie blendujemy na gładki mus, przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się kawałków skórek. Z
cukru i
wody gotujemy
syrop, aż połowa
wody odparuje. Dodajemy do niego
wino i chwilę gotujemy, jeśli chcemy uzyskać bezalkoholowy
sorbet, jeśli nie,
wino dodajemy do wystudzonego
syropu.
Syrop,
wino i mus
wiśniowy łączymy i mocno chłodzimy w lodówce. Masę wlewamy do maszyny do
lodów, kręcimy ok. 30 minut, a następnie domrażamy 3 godziny.
Lody można również przygotować bez maszynki, miksując je co 30 minut w czasie mrożenia.Smacznego!