Wykonanie
Idealna do ciast, babeczek, naleśników. W sam raz na długie jesienne i zimowe wieczory. Największą zaletą jest samodzielne wykonanie, dzięki któremu wiemy, co jest w środku. Przepis znalazłamu Patyski i bardzo polecam!
Składniki:- 1 kg
wiśni,- 1 kg
cukru,- ok. 3/4 szklanki
wody.
Wiśnie myjemy i pozbawiamy pestek (jeśli nie macie drylownicy, polecam słomkę - wówczas
wiśnie nie są aż tak zmiażdżone). Z
cukru i
wody gotujemy
syrop. Na wrzący wrzucamy
wiśnie i gotujemy 5 minut od ponownego zagotowania. Wyłączamy. Czynność powtarzamy kilka
razy, najlepiej przez ok. 3 dni. Gdy
owoce będą szkliste, a
konfitura będzie gęsta na zimno, jest gotowa. Umieszczamy ją (na gorąco) w odpowiednio przygotowanych słoikach, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. Po ostudzeniu przyklejamy etykiety. Smacznego!