Wykonanie
Pyszny kompot z
wiśni, w zeszłym roku jakoś tak mi uciekł na nie sezon, że nie zdążyłam zrobić ani jednego słoika. W tym roku postanowiłam się bardzo dobrze zaopatrzyć w
wiśnie i powstało dużo słoików kompotu :).

Składniki:6 kg
wiśni1,10 kg
cukru3,150 L
wodyOpis wykonania:Słoiki myjemy i parzymy w piekarniku w 100 C około 20 minut, wyciągamy i studzimy.
Wiśnie myjemy dobrze odsączamy, wkładamy do słoików( u mnie wyszło 13 pełnych 1 L ).
Wodę gotujemy z
cukrem, gorącym
syropem zalewamy
owoce. Wycieramy dokładnie gwinty i zakręcamy słoiki. Wkładamy do wyłożonego ściereczką dużego garnka i zalewamy
wodą i gotujemy, gdy
woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu około 18 minut, pozostałe wkładamy już do gorącej
wody i gotujemy 25 minut. Wyciągamy i studzimy, dopiero wówczas wynosimy do piwnicy.




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy