Wykonanie
Chciałabym przekonać osoby, które są zdania, że przygotowywanie
przetworów na zimę jest a) zbyt trudne b) zbyt czasochłonne c) zbyt drogie - że to błędne założenia :) Na przykład taki pyszny kompot - cena
wiśni jest w tej chwili niska, a samo przygotowanie to doprawdy pestka. Czasu też nie zajmie nam to zbyt wiele. Zachęcam do wypróbowania, a zimą sięgniemy do własnych zapasów z wielką przyjemnością i satysfakcją.
Składniki:1 kg dojrzałych
wiśni5-6 słoików typu twist-off (pojemność 0 , 8 l)ok. 20 łyżek
cukrugorąca, zagotowana
wodaPrzygotowanie:Słoiki dokładnie myję i wyparzam przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni C.
Wiśnie myję pod bieżącą
wodą. Napełniam nimi słoiki do wysokości 3/4. Do każdego słoika wsypuję 3 do 4 łyżek
cukru, po czym zalewam gorącą
wodą. Zakręcam pokrywki, wstawiam słoiki do garnka z grubym dnem, uprzednio wyłożywszy je gazetą. Dolewam do garnka tyle gorącej
wody, by sięgała lekko ponad powierzchnię
owoców. Pasteryzuję słoiki przez o. 15 minut (
woda ma się lekko gotować), po czym wyjmuję, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia. Przechowuję kompoty w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.