Wykonanie
wg przepisu Wandy Jackowskiej1 kg wypestkowanych
wiśni1/2 szklanki
wody1/2 szklanki soku z
wiśni1,25kg
cukruZ
wody, soku i
cukru gotujemy
syrop 'do nitki'. W czasie gotowania usuwamy szum. Gorącym
syropem zalewamy
wiśnie i odstawiamy na 8godzin. Następnie podgrzewamy i gotujemy na małym ogniu 8-10 minut w razie potrzeby szumując. Znowu zostawiamy na 8 h i znowu podgrzewamy 8-10 minut i zbieramy szum. W czasie gotowania delikatnie potrząsamy rondlem aby
konfitury dobrze wymieszały się. Gorące przekładamy do słoików i przewracamy do góry dnem lub gotujemy słoiki 10 minut- do 380g i 15 minut słoje do 500ml.Zaletą tego przepisu jest to, że
wiśnie pięknie utrzymują się w całości. Przygotowanie
konfitur musimy rozłożyć na kilka dni, jednakże poszczególne czynności wykonywane każdego dnia nie zajmują wiele czasu.