ßßß
Składniki:500 ml dowolnego wina (ja użyłam różowego musującego, z powodzeniem można wykorzystać całą butelkę)200 g cukru200 ml wodyWykonanie:Z cukru i wody gotujemy syrop, aż połowa wody odparuje. Jeśli chcemy uzyskać bezalkoholowy sorbet, wino dodajemy do syropu i kilka minut gotujemy aż alkohol odparuje. Jeśli ma zostać z alkoholem, to wystarczy wystudzić syrop i dodać do niego wino. Gotowy syrop z winem wstawiamy do lodówki, na kilka godzin aby się dobrze schłodził. Misę do lodów wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.Włączamy maszynę do lodów i wlewamy do niej nasz płyn na sorbet. Lody kręcimy ok. 20 minut, a następnie przekładamy do pojemnika i domrażamy ok. 3 godziny. Dzięki maszynce do lodów lody będą napowietrzone, gładkie, bez grudek.Jeśli nie masz maszynki - w czasie mrożenia masy miksuj ją co 30 minut, aż sorbet nabierze odpowiedniej, zmrożonej konsystencji.
Smacznego!