Wykonanie
Dzień dobry!Pogoda nas w końcu rozpieszcza, jest gorąco, słońce mocno grzeje, więc to idealna
pora na
lody! Przed nami długi weekend, pewnie pojawią się u Was goście czy to na obiedzie czy na grillu, może zaserwujecie im
lody na deser? :-) Do przygotowania
lodów postanowiłam wykorzystać
różowe wino musujące, ale możecie wykorzystać dowolne inne czy to białe czy czerwone. W zależności od rodzaju
wina wyregulujcie ilość
cukru, przy słodkim i półsłodkim 200 g będzie odpowiednie, jednak przy bardziej wytrawnym może być go za mało.
Składniki:500 ml dowolnego
wina (ja użyłam różowego musującego, z powodzeniem można wykorzystać całą butelkę)200 g
cukru200 ml
wodyWykonanie:Z
cukru i
wody gotujemy
syrop, aż połowa
wody odparuje. Jeśli chcemy uzyskać bezalkoholowy
sorbet,
wino dodajemy do
syropu i kilka minut gotujemy aż
alkohol odparuje. Jeśli ma zostać z
alkoholem, to wystarczy wystudzić
syrop i dodać do niego
wino. Gotowy
syrop z
winem wstawiamy do lodówki, na kilka godzin aby się dobrze schłodził. Misę do
lodów wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki.Włączamy maszynę do
lodów i wlewamy do niej nasz płyn na
sorbet.
Lody kręcimy ok. 20 minut, a następnie przekładamy do pojemnika i domrażamy ok. 3 godziny. Dzięki maszynce do
lodów lody będą napowietrzone, gładkie, bez grudek.Jeśli nie masz maszynki - w czasie mrożenia masy miksuj ją co 30 minut, aż
sorbet nabierze odpowiedniej, zmrożonej konsystencji.
Smacznego!