Wykonanie


Składniki.30 dag
śliwek suszonych300 ml
wody7 łyżeczek
herbaty Earl Grey czarnej25 dag
cukru250 ml
octu czerwonego
Ponti0,5
cytryny7
goździków3 ziarna
ziela angielskiego3 cm kory cynamonowejszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
kardamonuWykonanie.
Śliwki suszone, nie wędzone, przelać ciepłą
wodą i przełożyć do miski.Zaparzyć mocną
herbatę, przecedzić i zalać nią
śliwki. Zakryć i odstawić przynajmniej na 12h, a najlepiej na noc.Przełożyć do rondla i zagotować, nie gotować!W drugim rondlu zagotować
ocet dobrej jakości (ja używam
octu od marynowania świeżych
śliwek) ze wszystkimi
przyprawami.Dodać
śliwki z
herbatą i wystudzić.
Śliwki przełożyć do słoików i zalać przegotowaną, przecedzoną zalewą
octową herbacianą. Słoiki zamknąćTak zamarynowane
śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko.Rada.Londyńskie
śliwki jemy z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi, z
mięsem ,warzywami,
białym serem,
pieczywkiem.
Śliwki mają wspaniały korzenny smak i są delikatniejsze od świeżych marynowanych w occie .