Wykonanie
Co można powiedzieć o śliwkach? Pewnie wiele ale ja
powiem tylko jedno. Uwielbiam je. Właściwie pod każdą postacią. W cieście , w knedlach, w powidłach a teraz jeszcze w occie. Są ostre, ale jednocześnie słodkie i takie pyszne, że jak chce mi się czegoś słodkiego to zamiast
czekolady sięgam po
śliwkę w occie. A przepis znalazłam tutaj.

Składniki:1 kg
śliwek bez pestek0,5 kg
cukru1 szklanka
octu 10 %1 szklanka
wodygoździkiSkładniki zalewy zagotować, gorącą zalać
śliwki i pozostawić na pół dnia. Następnie odlać
ocet,
śliwki układać w słoikach, przesypując każdą warstwę
cukrem, zamknąć. Nie trzeba pasteryzować.Odlany ze
śliwek ocet zlać do butelek - też do wykorzystania w przyszłości w kuchni zamiast
octu zwykłego / np.do sałatek, zakwaszenia barszczu czerwonegoSmacznego:)