ßßß
1 kg śliwek ( tylko węgierki, najlepiej średnio dojrzałe)0,5 kg cukruzalewa:1 szklanka octu 10%1 szklanka wody10 sztuk goździkówŚliwki pozbawiamy pestek, najlepiej za pomocą noża, wtedy wyjdą nam ładne równe krawędzie, które będą wyglądały bardziej estetycznie.Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, wyłączamy od razu gaz.Śliwki wrzucamy do miski lub garnka i zalewamy wrzącą zalewą, odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce ( najlepiej na noc).
UWAGA: Na kilogram śliwek, zrobiłam 1,5 porcji zalewy. Od czasu do czasu delikatnie przemieszajmy śliwki w zalewie.Po upływie kilkunastu godzin, zalewę odlewamy do buteleczki ( zostawiamy ją sobie w lodówce, może tam spokojnie poleżeć nawet do 3 miesięcy). Zalewę możemy spożytkować jako ocet winny, do sałatek na przykład oraz przyda nam się do zrobienia śledzi :)
Lekko (!) odsączone śliwki układamy w słoikach, obficie przesypując cukrem ( ilość cukru podana w przepisie, musi być koniecznie zużyta, gwarantuje to zamknięcie słoiczka), lekko potrząsając słoikiem, celem ułożenia owoców, nie upychamy ich. Następnie zakręcamy dokładnie wieczka, słoiki odstawiamy w ciemne miejsce.Goździki z zalewy idą do słoiczków razem ze śliwkami.