ßßß Cookit - przepis na Śliwki w occie - przepyszne!

Śliwki w occie - przepyszne!

nazwa

Wykonanie

Dobra passa na przetwory trwa. Dziś pokażę Wam genialny przepis na śliwki w occie, a w zanadrzu mam jeszcze paprykę, ogórki i sos chili :). Śliwek nie miałam w tegorocznych planach, ale zostało mi ich trochę po zrobieniu knedli . Przepis podpatrzyłam u Ben-ki . Przepisów jest wiele i każdy z nich jest inny. Ja wybrałam ten, bo bardzo przypadł mi do gustu - śliwki są przepyszne, a przygotowanie nie jest żmudne. Moje proporcje były dużo mniejsze, bo śliwek zostało niewiele, ale 2 słoiczki to ogromny skarb! :)
Składniki (podaję zgodnie ze źródłem):
-1,5 kg śliwek,
- 0,5 l octu,
- 0,5 l wody,
- 1 łyżka goździków,
- 0,5 kg cukru.
Przygotowanie śliwek w occie dzielimy na kilka dni. Robi się je bardzo szybko, więc podział na dni niech Was nie przeraża :)
I dzień : Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Składniki na zalewę łączymy, zagotowujemy i zostawiamy do ostudzenia. Gdy będzie już chłodna, zalewamy śliwki. Zostawiamy do następnego dnia.
II dzień : Zalewę zlewamy (najlepiej przez sitko) do garnka i podgrzewamy, ale tylko trochę, by była letnia . Od razu zalewamy nią śliwki.
III dzień : Zalewę zlewamy do garnka i podgrzewamy. Tym razem ma być gorąca, ale nie wrząca . Zalewamy śliwki.
IV dzień : Zalewę zlewamy do garnka i podgrzewamy. Syrop musi być wrzący . Śliwki umieszczamy w słoikach i zalewamy syropem. Mocno zakręcamy, gdy ostygną. Nie pasteryzujemy.
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/sliwki-w-occie-przepyszne.html