Wykonanie

Składniki :ok.500 g
śliwek1/2 szklanki
octu 10 %3 szklanki
wodyszklanka
cukru10
goździkówlaska
cynamonukilka ziaren
kardamonu , nie zastosowałam

Przygotowanie :Przygotować zalewę z podanych składników, zagotowaćUmyte
śliwki nakłuć wykałaczką
Śliwki ułożyć w czystym słoju, zalać lekko przestudzoną zalewąDnia następnego zalewę wraz z
cynamonem i
goździkami zlać do garnuszku - zagotowaćPo przestudzeniu zalewy wlać ją ponownie do
śliwek w słoiczkach, zakręcićCzynność powtórzyć jeszcze raz czyli w
sumie zalewę zlewamy i gotujemy 3- krotnie.Po trzecim zalaniu
śliwek odstawiamy je w chłodne, ciemne miejsce.

Takie
śliwki będą świetnym dodatkiem do pasztetu.Ten nieskomplikowany przepis znalazłam w
sieci.