Wykonanie
Lubię w sałatach coś ciepłego - grillowany
indyk,
polędwiczki z
kurczaka, chrupiący
bekon, pieczone
pomidorki koktajlowe, grillowaną
paprykę, czy panierowaną w pistacjach
fetę.
Sałaty z ciepłym środkiem najchętniej jadamy jesienią i wczesną wiosną, gdy jakoś zbyt chłodno się wydaje na zewnątrz, by podawać same warzywa z dressingiem na zimno, ale wyśmienicie smakują też latem, gdy żar nieco mniejszy. Lubię
sałaty z najbardziej podstawowymi sosami na bazie
oliwy i
octu winnego lub balsamico. Czy ja już kiedyś
pisałam, że w kuchni to ja lubię się "nie napracować" ? Jeśli mam akurat przyjęcie do zrobienia, albo po prostu "cooking mood", spędzam w kuchennym zakątku nawet wiele godzin, ale czasem lubię tak szybko, i pysznie, i lekko, i bez wymyślania :) Ta
sałata z grillowanym halloumi,
gruszkami i
awokado jest szybka i tak pyszna...
Czasami lubię też, jak mnie ogrzewają dźwięki... na przykład takie :)(teraz niżej klik na strzałeczce)....Od kiedy kilka lat temu odkryliśmy cypryjski
ser halloumi, bardzo często podaję go w wersji grillowanej lub smażony na suchej patelni z dodatkiem jakiegoś pysznego chutneya . Halloumi to biały, półtwardy cypryjski
ser, typu solankowego. Jak piszą na cypryjskich stronach "uznawany za klejnot w koronie śródziemnomorskich
serów" i ja się z tym zgadzam! Wytwarzany jest z
mleka owczego lub mieszanki owczego, krowiego i koziego.
Jadłam również jego wersję z listkami
mięty - przepyszny! Na szczęście może być długo przechowywany, więc jeśli tylko jakiś "zaprzyjaźniony transport" przybywa z Cypru, zawsze zamawiamy kilkanaście opakowań. Ale można go równiez kupić w dobrych delikatesach - w kostkach w niewielkiej ilości solanki, zapakowane próżniowo w folię. W smaku nieco przypomina nasz
oscypek, taki przed wędzeniem, biały. Halloumi jest jednak bardziej jędrny i fantastycznie smakuje smażony z dodatkiem
chilli.
Połączone na półmisku
świeży szpinak, soczyste
gruszki z chrupiącymi
orzechami, delikatnym
awokado i jędrnym halloumi jest wspaniałe!
Ser jest dość słony, więc nie trzeba
sałaty dodatkowo solić.30g wyłuskanych
orzechów włoskichgarść liści młodego
szpinaku2 dojrzałe twarde
gruszki klapsy1 dojrzałe
awokado2 łyżeczki balsamico2 łyżki
oleju z
orzechów włoskich250g
sera halloumi w grubych plastrachkilka ziaren różowego
pieprzuNa suchej patelni upraż na złoto
orzechy włoskie, ale pilnuj, by nie zbrązowiały zbyt mocno, gdyż będą gorzkie. Odstaw do przestudzenia. Umyj i osusz liście
szpinaku - jeśli liście mają grube nerwy, koniecznie je usuń. Wyłóż
szpinak na półmisku. Z
gruszek usuń gniazda nasienne i pokrój na zgrabne plasterki i ułóż na
szpinaku. Z
awokado wyjmij pestkę, obierz ze skórki, pokrój w sporą kostkę i ułóż na wierzchu. Wymieszaj
olej z
orzechów włoskich z
octem balsamicznym i
skrop sałatkę.
Ser halloumi pokrój w średniej grubości plastry, podsmaż z obu stron na suchej patelni grillowej lub zwykłej, aż się ładnie zrumieni i daj mu chwilę przestygnąć.
Potem wyłóż na
sałatę, całość posyp uprażonymi
orzechami, oprósz pokruszonym różowym
pieprzem i od razu podawaj. Smacznego :)PS. z dedykacją i w podziękowaniu dla pewnej wegetarianki :)