Wykonanie
Jedno z większych odkryć ostatnich tygodni - dressing
gruszkowy. Brzmi może dość nietypowo, ale naprawdę warto zrobić. I sama pewnie bym nie wpadła na pomysł, aby przemycić
gruszkę w sosie do sałatki, ale od czego są wegańskie warsztaty kulinarne. Mam jeszcze kilka inspiracji w kieszeni, więc stay tuned ;)
Sałatka ze
szpinaku, pieczonego
selera polana
gruszkowym dressingiemSpinach & baked
celery salad served with pear dressingSKŁADNIKI: na
sałatkę:1/2 opakowania
szpinaku (ok. 100g)1/2 dużego
seleragarść posiekanych
orzechów włoskich na dressing:2
gruszki1/4-1/3 szklanki
oliwy1-2 łyżki
octu winnegoszczypta
cynamonusólpieprzWYKONANIE:1.
Gruszki obieramy, kroimy i dusimy pod pokrywką w minimalnej ilości
wody aż do momentu, gdy będą miękkie. Później dokładnie je blendujemy, studzimy. Dodajemy
ocet,
sól,
pieprz i
cynamon, a następnie małym strumieniem
oliwę, cały czas mieszając.2.
Szpinak myjemy i osuszamy.
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15-20 minut.3.
Sałatkę podajemy z
orzechami, np. włoskimi.