ßßß
Sałatka ze szpinaku, pieczonego selera polana gruszkowym dressingiemSpinach & baked celery salad served with pear dressingSKŁADNIKI: na sałatkę:1/2 opakowania szpinaku (ok. 100g)1/2 dużego seleragarść posiekanych orzechów włoskich na dressing:2 gruszki1/4-1/3 szklanki oliwy1-2 łyżki octu winnegoszczypta cynamonusólpieprzWYKONANIE:1. Gruszki obieramy, kroimy i dusimy pod pokrywką w minimalnej ilości wody aż do momentu, gdy będą miękkie. Później dokładnie je blendujemy, studzimy. Dodajemy ocet, sól, pieprz i cynamon, a następnie małym strumieniem oliwę, cały czas mieszając.2. Szpinak myjemy i osuszamy. Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15-20 minut.3. Sałatkę podajemy z orzechami, np. włoskimi.