ßßß Cookit - przepis na Mini torciki czekoladowe z amaretto

Mini torciki czekoladowe z amaretto

nazwa

Wykonanie

Cudownie delikatne, kremowe, mocno czekoladowe masy z białej i deserowej czekolady, na wilgotnym nasączonym amaretto czekoladowym biszkopcie. Całość oblana czekoladowym glacage o pięknym połysku. Idealna propozycja na wyjątkowe okazje. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
50g mąki pszennej tortowej
18g mąki ziemniaczanej
80g cukru
1,5 łyżki gorzkiego kakao (użyłam Horeca Select)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiane powoli dodawać do masy i delikatnie mieszać łopatką w taki sposób by piana nie opadła. Blaszkę (20cmx20cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarować). Do blaszki wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzić a następnie zdjąć delikatnie papier. Biszkopt w razie konieczności wyrównać by był idealnie płaski.
Składniki na poncz:
4 łyżki wody
4 łyżki likieru amaretto
Likier wymieszać z wodą. Dokładnie naponczować biszkopt i umieścić go z powrotem w blaszce w której się piekł. Odstawić na 30 minut.
Składniki na masę z ciemnej czekolady:
500ml śmietany 30%
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
1 łyżka likieru amaretto
150g czekolady deserowej (użyłam Horeca Select)
Żelatynę namoczyć w wodzie. Wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Czekoladę połamać i umieścić w rondelku. Dodać 100ml śmietany i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Powinna być idealnie płynna, kremowa i bez grudek. Pozostałe 400ml ubić ale nie całkowicie na sztywno. Śmietana powinna być leciuteńko i delikatnie płynna. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać ją do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Dodać likier i wymieszać raz jeszcze. Masę czekoladową wlewać do ubitej śmietany i bardzo dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować. Gotową przelać na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Składniki na masę z białej czekolady:
500ml śmietany 30%
3 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
1 łyżka likieru advocat (klik)
150g białej czekolady (użyłam Horeca Select)
Żelatynę namoczyć w wodzie. Wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Czekoladę połamać i umieścić w rondelku. Dodać 100ml śmietany i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Powinna być idealnie płynna, kremowa i bez grudek. Pozostałe 400ml ubić ale nie całkowicie na sztywno. Śmietana powinna być leciuteńko i delikatnie płynna. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej konsystencji. Dodać ją do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Dodać likier i wymieszać raz jeszcze. Masę czekoladową wlewać do ubitej śmietany i bardzo dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować.Przelać ją na zastygłą już poprzednią warstwę z ciemnej czekolady. Odstawić ponownie do lodówki do zastygnięcia.
Składniki na polewę:
180 g wody (80g+100g)
15g żelatyny
195 g cukru
30g glukozy
75g gorzkiego kakao
(użyłam Horeca Select)
120ml śmietanki kremówki lub zwykłej 12-18%
Żelatynę namoczyć w 80g zimnej wody i odstawić. Cukier, glukozę i pozostałe 100g wody podgrzać. Namoczoną żelatynę podgrzać chwilkę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do gorącego syropu cukrowego dodać śmietankę i kakao, a na koniec rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać na gładko. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Ponadto do dekoracji:
50g zmielonych pistacji lub migdałów
kandyzowane wiśnie
srebrne perełki
Gotowe zastygnięte ciasto okroić dokładnie dookoła brzegów blaszki. Całość podzielić na równe kwadraty. Powinno wyjść ich 9. Jeśli decydujemy się na mniejsze kawałki (prostokąty), wówczas każdy z tych kwadratów dzielimy wzdłuż na pół (uzyskamy wówczas 18 mniejszych kawałeczków).
Wyjmujemy je delikatnie na deskę i wyrównujemy boki (kwadraty będą stabilniejsze).
Każdy kawałeczek ciasta polewamy dokładnie tężejącą polewą. Powinna ona być zarówno na wierzchu ciasta jak i po jego bokach. Dół kwadracików obsypujemy delikatnie mielonymi pistacjami. Wierzch dekorujemy wedle uznania. U mnie są to kandyzowane wiśnie, srebrne perełki, pałeczki i płatki czekolady. Odstawić do lodówki celem zastygnięcia.
Smacznego :)
Idealny smak mas z białej i deserowej czekolady oraz czekoladowej polewy zagwarantowały mi produkty marki Horeca Select.
To doskonałej jakości kakao, deserowa oraz biała czekolada dostępne są w ofercie sklepów sieci Makro . Używane są przez profesjonalnych kucharzy gwarantując sukces kulinarny.
Kakao ma piękny głęboki kolor i doskonały smak. Czekolady są kremowe, cudownie delikatne a jednocześnie pełne doskonałego smaku. Idealnie nadają się do wykorzystywania przy eleganckich wypiekach lub daniach. Na szczególną uwagę zasługuje biała czekolada, która doskonale się topi w kąpieli wodnej, nie ma grudek i jest idealnie gładka i lśniąca. Czekolady dobrze łączą się z masami i pozostałymi składnikami.
Czekolada to doskonały składnik nie tylko słodkich wypieków ale i wytrawnych dań.
Propozycje jej wykorzystania znajdziecie też na stronie "Czekolada w kuchni" . Mnie szczególnie kusi ta zupa z białą czekoladą ;)
Po wspaniałej jakości produkty Horeca Select zapraszam Was do sieci sklepów
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/01/mini-torciki-czekoladowe-z-amaretto.html