Wykonanie

Cudowna!!! Gdybym miała ją określić jednym słowem, to tak by właśnie ono brzmiało :)Zupa idealnie rozgrzewa. Fantastycznie się sprawdzi w zimowe wieczory i posmakuje nawet tym którzy nie przepadają za
anyżem (fenkuł
traci swój
anyżkowy posmak podczas gotowania).
Chipsy z
batata i prażone
migdały dodatkowo wzbogacą jej smak. Bardzo jestem z niej dumna a Wam gorąco ją polecam :)Składniki:2 fenkuły (dostępne w lokalneprzysmaki.pl)1 średni
por1 batat+ kilka plastrówkilka łyżek
oleju rzepakowego200g pieczonych
kasztanów (waga po obraniu) - (klik)1,5 litra
bulionu drobiowegośmietana 18%sól,
pieprzsos sojowy4 łyżki
płatków migdałówPłatki migdałów uprażyć na suchej patelni na złoto.Z fenkułu odkroić zielone części
kopru (posłużą do dekoracji), resztę pokroić w piórka,
batata obrać i pokroić w kostkę,
pora (jasną część) w piórka.
Olej rozgrzać i wrzucić pokrojone warzywa. Podsmażać 5-7 minut. Następnie podlać odrobiną
wody, wymieszać, przykryć i dusić 10 minut. Wrzucić do
bulionu, dodać pieczone
kasztany i zmiksować na gładziutki krem. Doprawić
solą,
pieprzem i
sosem sojowym.Z obranego
batata ukroić kilka bardzo cieniutkich plastrów. Wrzucić je na rozgrzany
olej i usmażyć
chipsy.Zupę przelać do miseczek lub na talerze. Udekorować kleksem
śmietany, zieloną gałązką
kopru,
chipsami z
batata i posypać prażonymi
płatkami migdałów. Smacznego :)




Koper włoski EKOZnany również jako fenkuł pochodzi z ekologicznej farmy Milana Giovanni z połudnowo- wschodniej części Sycylii. Do jego produkcji nie są stosowane żadne środki chemiczne, zbierany jest ręcznie.
Koper masowo uprawiany jest w basenie Morza Śródziemnego, na bliskim wschodzie w Australii, Nowej Zelandii, Meksyku oraz w Stanach Zjednoczonych. Najsmaczniejsze są, te które mają twardą jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat
anyżu.
Koper włoski to warzywo uniwersalne i wyjątkowe jednocześnie. Można go jeść na surowo, smażyć, gotować, piec, dusić, grillować, a nawet podać w formie
konfitury. Ma
anyżkowy posmak, który
traci swoją moc w ciepłych daniach. Niemal wszystkie części
kopru nadają się do spożycia. Gałązki, przypominające
koperek, możemy wykorzystać jako przybranie, łodygi natomiast doskonale wzbogacą smak zup.
Koper włoski to wyborny dodatek do sałatek lub
makaronów. Produkt posiada certyfikat Eko. Przepyszny ekologiczny
koper włoski znajdziecie w sklepie:W sklepie dostępne są również cudowne sycylijskie
pomidorki cherry Eko (klik) oraz Tondo Eko (klik) z tej samej ekologicznej farmy Milana Giovanni z połudnowo- wschodniej części Sycylii.
