Wykonanie
Dziś proponuję, przygotowanie
kurczaka w sosie
śmietanowo-
koperkowym. Robię, tę potrawę, wtedy, kiedy wcześniej pieczemy
kurczaki, i zostaje nam trochę na drugi dzień. Jak wiemy, ponowne podgrzanie w piekarniku, powoduje, że
kurczak traci swoją soczystość, staje się po prostu "suchy". Dlatego bardzo dobrym pomysłem jest, duszenie w sosach, my przygotowujemy najczęściej właśnie w sosie
śmietanowo-
koperkowym.Składniki:*
śmietana (250 ml)*
por (połowa nie dużej sztuki)*
koperek (pęczek)*
czosnek (3-4 ząbki)*
pieprz*
sól*
olej (najlepszy jest tłuszcz, który mamy z pieczenia
kurczaka w piekarniku)*
chilli (aby sos, ze względu na
śmietanę, nie był zbyt łagodny w smaku, warto zaakcentować go odrobiną
chilli)*
woda (1/3 szklanki)*
sos sojowy (1 łyżka)Wykonanie:W rondlu, na tłuszczu uzyskanym z pieczenia
kurczaka w piekarniku, dusimy drobno pokrojony w talarki
por,
czosnek i
chilli. Wkładamy kawałki pieczonego
kurczaka, i podlewamy
wodą. Dusimy ok, 10 minut. Zlewamy z rondla część sosu do miseczki i dodajemy
śmietanę (dzięki
czemu unikniemy "zważenia" się
śmietany), mieszamy dokładnie i ponownie wlewamy do rondla, wrzucamy pokrojony drobno
koperek, dodajemy
sos sojowy.
Sól i
pieprz według uznania, ponieważ pamiętajmy, że wykorzystany tłuszcz z pieczenia
kurczaka, i sam
kurczak są już aromatyczne. Dusimy pod kryciem, na małym ogniu, ok. 20 minut. Danie gotowe.
Kurczaka, podajemy z
ryżem i zieloną
fasolką.

Smacznego.