Wykonanie
Nie jestem wegetarianką (mamo, naprawdę nie jestem) ale za
mięsem niespecjalnie przepadam. Muszę
mieć na nie wybitną ochotę żeby je zjeść. To danie będzie smaczne zarówno w wersji wege jak i z
mięsem. M. pochłonął je z
mięsem ja oczywiście bez (choć spróbowałam jego wersji i też była super). I oboje byliśmy zadowoleni. Sos
porowo-
serowy jest genialny i zanim dodałam go do
makaronu, muszę się przyznać, wyjadłam połowę ale absolutnie nie czuję się
winna. Fakt że do
makaronu zostało go niewiele ale to cena jaką musi płacić M. za to że to ja gotuję.

Składniki:ok 100 g
makaronu na osobę1
pierś z kurczaka (na 1 osobę)1 duży
por -tylko biała część100 g
sera z niebieską pleśnią lub więcej
śmietanasos sojowypieprzsólolej do smażenia (u mnie z pestek
winogron)Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente. Zostaw ok pół szklanki
wody z gotowania
makaronu.
Pierś z kurczaka pokrój na kawałki i zamarynuj w odrobinie
sosu sojowego. Odstaw na chwilę a nastepnie podsmaż na
oleju.
Por pokrój w półplasterki i podsmaż na
oleju aż zmięknie. Dodaj do niego
ser pokrojony w drobne kawałki (łatwiej będzie się rozpuszczał). Gdy się rozpuści przypraw sos
solą i
pieprzem. Dodaj trochę
śmietany (3-4 łyżki) żeby wszystko dobrze się połączyło.
Makaron wymieszaj z sosem
serowym i dodaj trochę
wody z gotowania jeśli potrzebujesz rozcieńczyć sos. Dodaj
mięso całośc wymieszaj i podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!