Wykonanie
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne obiady i szukacie ciekawego pomysłu na coś innego polecam tę zapiekankę. Lista składników przywodzi na myśl popularną pizzę lub
sałatkę hawajską a to pewnie dlatego, że wszystko z
ananasem w składzie, kojarzy się z Hawajami. Zapiekanka zawiera grzanki więc można ją zjeść samą ale smakuje też z
ryżem tylko wtedy trzeba (chyba) pominąć grzanki. Przepis ze starego numeru
Soli i
Pieprzu.

Składniki:2 kg
pora3 łyżki
olejusól,
pieprzgałka muszkatołowa400 g
śmietany4
jaja1 puszka anasów1
filet z kurczaka8 plastów goudy6 kromek
bialego pieczywaPiekarnik rozgrzać do tepmeratury 200 stopni.
Pora oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w 0,5 cm plastry. Dusić ok. 3 minut na rozgrzanym
oleju. Doprawić
solą,
pieprzem i startą
gałką muszkatołową. Naczynie wysmarować i włożyć
pora. Polać
śmietaną wymieszaną z
jajami. Piec około 10 minut.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rumiano.
Ananasa osączyć i pokroić.
Pieczywo pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni.
Pora wyjąć z piekarnika. Wyłożyć
kurczaka,
ananasy i grzanki. Przykryć plastrami
sera i zapiekać jeszcze 15-20 minut.Smacznego:)