ßßß Cookit - przepis na Zielony kurczak curry w porowym składzie

Zielony kurczak curry w porowym składzie

nazwa

Wykonanie

Tym razem prezentuję Wam bardzo proste i obłędnie smaczne danie z przepisu mojej teściowej. Po raz pierwszy jadłam je właśnie u teściowej, zaraz po naszym ślubie. Od tamtej pory robię je bardzo często - jest po prostu znakomite. Nawet przeciwnicy pora je uwielbiają! W oryginalnej wersji robi się je w sosie śmietanowym. Dziś moje danie tylko zabarwiłam śmietaną, ze względu na zmianę naszych nawyków żywieniowych. Mimo wszystko, w mojej odchudzonej wersji wcale nie smakuje gorzej. Polecam Wam wypróbować obie!
Składniki:
- ok. 500 g piersi z kurczaka,
- 3 spore pory (białe części, ewentualnie jasnozielone),
- przyprawy: sól, pieprz, curry,
- 1 łyżka oleju do podsmażenia,
- śmietana (ja dodałam 1 łyżkę, ale można więcej lub całkowicie z niej zrezygnować),
- dodatkowo: ryż.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy sól, pieprz i 1 łyżeczkę curry. Po chwili, gdy kurczak stanie się biały, dodajemy umytego i pokrojonego w półplasterki pora. Podlewamy wodą, zmniejszamy gaz, przykrywamy. Dusimy ok. 15 minut (oczywiście sprawdzamy, czy mięso jest uduszone i miękkie). Po tym czasie dodajemy więcej curry (wg uznania, ja dodałam jeszcze ok. 1,5 łyżeczki) i zaprawiamy śmietaną. Podajemy z ryżem. Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/03/zielony-kurczak-curry-w-porowym-skadzie.html