Wykonanie
Tym razem prezentuję Wam bardzo proste i obłędnie smaczne danie z przepisu mojej teściowej. Po raz pierwszy
jadłam je właśnie u teściowej, zaraz po naszym ślubie. Od tamtej
pory robię je bardzo często - jest po prostu znakomite. Nawet przeciwnicy
pora je uwielbiają! W oryginalnej wersji robi się je w sosie
śmietanowym. Dziś moje danie tylko zabarwiłam
śmietaną, ze względu na zmianę naszych nawyków żywieniowych. Mimo wszystko, w mojej odchudzonej wersji wcale nie smakuje gorzej. Polecam Wam wypróbować obie!

Składniki:- ok. 500 g
piersi z kurczaka,- 3 spore
pory (białe części, ewentualnie jasnozielone),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
curry,- 1 łyżka
oleju do podsmażenia,-
śmietana (ja dodałam 1 łyżkę, ale można więcej lub całkowicie z niej zrezygnować),- dodatkowo:
ryż.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce
oleju, dodajemy
sól,
pieprz i 1 łyżeczkę
curry. Po chwili, gdy
kurczak stanie się biały, dodajemy umytego i pokrojonego w półplasterki
pora. Podlewamy
wodą, zmniejszamy gaz, przykrywamy. Dusimy ok. 15 minut (oczywiście sprawdzamy, czy
mięso jest uduszone i miękkie). Po tym czasie dodajemy więcej
curry (wg uznania, ja dodałam jeszcze ok. 1,5 łyżeczki) i zaprawiamy
śmietaną. Podajemy z
ryżem. Smacznego!!!
