Jeśli zostanie Wam odrobina pieczonej gęsi (klik) doskonale możecie ją spożytkować w tym daniu. Robi się błyskawicznie, a smakuje świetnie. My byliśmy zachwyceni. To coś na wzór Teksańskiego chilli con carne (klik), tylko że bez fasoli i mielonego mięsa za to z ciecierzycą i właśnie gęsią. Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki:300g kawałków upieczonej już gęsiny (klik) lub mięsa gulaszowego500g ugotowanej ciecierzycy (waga już po ugotowaniu)1 cebulagęsi smalec do smażenia1 puszka pomidorów250ml bulionu drobiowego2 ząbki czosnku1łyżka keczupu1 łyżka sosu barbecue2 kostki gorzkiej czekolady (min 70-90%)2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki kolendryszczypta chillisól do smaku1 łyżka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)Kawałki gęsi pokroić i chwilę podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć. Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać ciecierzycę, pomidory z puszki, gęsinę, czekoladę, bulion oraz przyprawy. Gotować chwilę do lekkiego zgęstnienia. Jeśli ktoś lubi bardziej treściwe można zagęścić mąką. Smacznego :)