ßßß Cookit - przepis na Strucla drożdżowa - pizza i czosnkowo-serowa

Strucla drożdżowa - pizza i czosnkowo-serowa

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja "na wytrawnie" :) Idealna na drugie śniadanie lub do przegryzania podczas podróży. Czosnkowej wersji mam tylko jedno zdjęcie, bo zniknęła szybciej niż zakładałam, ale mam nadzieję szybko je uzupełnić :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
500g mąki
szczypta soli
8g suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
4 żółtka
100g rozpuszczonego masła
300ml letniego mleka
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Składniki na nadzienie o smaku pizzy:
kilka łyżek keczupu lub sosu pomidorowego (klik)
żółty ser tarty lub w plastrach
salami w plastrach
oregano
Składniki na nadzienie serowo-czosnkowe:
180g sera topionego
75g miękkiego masła czosnkowego (lub zwykłe z przeciśniętymi 2 ząbkami czosnku)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
ponadto:
roztrzepane jajko do posmarowania
sezam do posypania
Wszystkie składniki nadzienia serowego bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić solą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części (jedna to będzie pizza, a druga serowo-czosnkowa). Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
Posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć tarty żółty ser lub w plastrach i plastry salami. Całość delikatnie oprószyć oregano. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Łączenie powinno znaleźć się na spodzie. Roladę przeciąć wzdłuż na trzy pasy, które następnie zapleść w warkocz. Końce dokładnie skleić. Warkocz przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (12x35).
Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Smarujemy dokładnie masą serowo-czosnkową i zwijamy roladę. Identycznie jak w przypadku poprzedniej przecinamy wzdłuż na trzy części i zaplatamy warkocz. Przekładamy go do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (12x35).
Obydwa warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy je na 30 minut do napuszenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200 stopni ok. 25 minut na złoto. (Patyczek wkłuty do środka powinien być suchy). Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/10/strucla-drozdzowa-pizza-i-czosnkowo.html