Wykonanie

Dzisiaj propozycja "na wytrawnie" :) Idealna na drugie śniadanie lub do przegryzania podczas podróży. Czosnkowej wersji mam tylko jedno zdjęcie, bo zniknęła szybciej niż zakładałam, ale mam nadzieję szybko je uzupełnić :) Bardzo Wam polecam :)Składniki:500g
mąkiszczypta
soli8g
suszonych drożdży2 łyżeczki
cukru4
żółtka100g rozpuszczonego
masła300ml letniego
mlekaWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.Składniki na nadzienie o smaku pizzy:kilka łyżek
keczupu lub
sosu pomidorowego (klik)
żółty ser tarty lub w plastrach
salami w plastrach
oreganoSkładniki na nadzienie
serowo-
czosnkowe:180g
sera topionego75g miękkiego
masła czosnkowego (lub zwykłe z przeciśniętymi 2 ząbkami
czosnku)1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżka posiekanego
szczypiorkusólponadto:roztrzepane
jajko do posmarowania
sezam do posypaniaWszystkie składniki nadzienia
serowego bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić
solą.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części (jedna to będzie pizza, a druga
serowo-czosnkowa). Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.Posmarować
sosem pomidorowym, wyłożyć tarty
żółty ser lub w plastrach i plastry
salami. Całość delikatnie oprószyć
oregano. Zawinąć wzdłuż dłuższego
boku jak roladę. Łączenie powinno znaleźć się na spodzie. Roladę przeciąć wzdłuż na trzy pasy, które następnie zapleść w warkocz. Końce dokładnie skleić. Warkocz przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (12x35).Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Smarujemy dokładnie masą
serowo-
czosnkową i zwijamy roladę. Identycznie jak w przypadku poprzedniej przecinamy wzdłuż na trzy części i zaplatamy warkocz. Przekładamy go do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (12x35).Obydwa warkocze smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
sezamem. Odstawiamy je na 30 minut do napuszenia.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200 stopni ok. 25 minut na złoto. (Patyczek wkłuty do środka powinien być suchy). Smacznego :)



