Wykonanie
Sezon na
szparagi trwa bardzo krótko więc trzeba z niego szybko korzystać :) dzisiaj zapraszam Was na pyszna pizzę ze
szparagami w roli głównej ;) Bardzo, bardzo smaczna propozycja :) Polecam :)Składniki na ciasto:375g
mąki pszennej najlepiej typ 002 łyżeczki
drożdży suszonych (ok. 8 g)*1/2 łyżeczki
soli250 ml letniej
wody1 łyżka
oliwyWszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min, aż podwoi swoją objętość.*(Jeśli robimy z
drożdży świeżych należy wcześniej zrobić zaczyn z 30g
drożdży, odrobiny
mąki i
wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut aż ruszy. )Składniki na sos:1 puszka
pomidorów (mogą być już pokrojone)1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylii1 łyżka
olejusólWszystkie składniki wymieszać w rondelku i podgrzewać do momentu częściowego odparowania. Doprawić. i wystudzić.ponadto:500g
szparagów zielonych1 łyżka
soku z cytrynysólroszponka lub
rukola200-250g
mozzarelli1 łyżka
oliwy z oliwekoliwki zielonekilka plastrów
szynki parmeńskiej*
czerwona papryka (opcjonalnie)Zdrewniałe końce
szparagów odciąć i wyrzucić, końcówki obrać. Obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem wrzątku ok 3-4 minuty. Odcedzić i pozostawić na sitku do całkowitego obcieknięcia. Pokroić je na mniejsze kawałki.Wystudzone
szparagi wymieszać z
oliwą i starta
mozarellą.Piekarnik nagrzać do 250 stopni (grzałka góra-dół)Z ciasta uformować dwie mniejsze lub jedną dużą pizzę (przy dwóch pizzach ciasto będzie cieńsze. Jeśli wolicie grubsze należy natłuścić blaszkę z wyposażenia piekarnika i wyłóżcie ciasto. Następnie wyłożyć sos i dokładnie go rozprowadzić. Na sos przełożyć
szparagi wymieszane z
mozzarellą. Dodać kawałki
zielone oliwki i ewentualnie
paprykę czerwoną.Wstawic do nagrzanego piekarnika i zmniejszyc od razu temperaturę do 220 stopni. Piec ok. 20 minut.Po upieczeniu wyjąć, ułożyć poszarpane plastry
szynki parmeńskiej i posypać
rukolą lub
roszponką.*jeśli nie przepadacie za
szynką parmeńską, lub robicie pizze dla dzieci to można do pizzy dodać klasyczną pokrojoną w plasterki
szynkę. Wówczas wykładamy ją razem z innymi składnikami i pieczemy całość.Smacznego :)


