Wykonanie
Pin It
Dzisiaj kolejna odsłona pizzy w barwach Italii. Tym razem zamiast
bazylii są listki
rukoli w komplecie z pesto z
rukoli. Oczywiście można dodać inne pesto, jakie macie akurat pod ręką. Ostatnio posmakowały nam pizze właśnie z pesto, którym smarujemy ciasto, zamiast
pomidorów. Aromat
ziół i
czosnku po wyjęciu pizzy z piekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie !Mój wpis umieszczam również na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach
chleba !Składniki na 2 placki:300 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli80 ml
mleka80 ml cieplej
wody15 g świeżych
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej
bazylii2 kulki
mozzarelli2 spore
pomidory3 spore łyżki pesto z
rukoli z
bazylią2 garści
rukoli2 łyżeczki
oreganooliwa z oliwek EVWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do
chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plastry
mozzarelli .Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry
pomidorów, posypuję
oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut.Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją
rukolą.