Wykonanie
            Pin It

Dzisiaj kolejna odsłona pizzy w barwach Italii. Tym razem zamiast 
bazylii są listki 
rukoli w komplecie z pesto z 
rukoli. Oczywiście można dodać inne pesto, jakie macie akurat pod ręką. Ostatnio posmakowały nam pizze właśnie z pesto, którym smarujemy ciasto, zamiast 
pomidorów. Aromat 
ziół i 
czosnku po wyjęciu pizzy z piekarnika obłędny ! Spróbujcie koniecznie !Mój wpis umieszczam również na liście "Na zakwasie i na drożdżach", która jest prowadzona przez Wiesię z bloga o bardzo zachęcającej nazwie Zapach 
chleba !Składniki na 2 placki:300 g 
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka 
soli80 ml 
mleka80 ml cieplej 
wody15 g świeżych 
drożdży4 łyżki 
oliwy z oliwek EV1 łyżeczka suszonej 
bazylii2 kulki 
mozzarelli2 spore 
pomidory3 spore łyżki pesto z 
rukoli z 
bazylią2 garści 
rukoli2 łyżeczki 
oreganooliwa z oliwek EVWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do 
chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plastry 
mozzarelli .Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry 
pomidorów, posypuję 
oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut.Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją 
rukolą.
