Wykonanie
            Pin It

Pizza tri colori, czyli taka jak włoska flaga. Biel 
mozzarelli, czerwień 
pomidora i zieleń 
bazylii ! Tę najprostszą pizzę włoską nazwano imieniem królowej Margherity di Savoia, która była bardzo lubiana przez Włochów i bardzo dla Włoch zasłużona. W czasie wycieczki do Neapolu poprosiła o przygotowanie najprostszej potrawy. Pizza tak jej zasmakowała, że zezwoliła na nazwanie tego dania jej imieniemSkładniki na 2 placki:300 g 
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka 
soli80 ml 
mleka80 ml cieplej 
wody15 g świeżych 
drożdży4 łyżki 
oliwy z oliwek EV1 łyżeczka 
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej 
bazylii2 kulki 
mozzarelli2 spore 
pomidorylistki świeżej 
bazyliilistki świeżego 
oreganooliwa z oliwek EVWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do 
chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.Placki smaruję delikatnie 
oliwą i układam na nich plastry 
mozzarelli.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry 
pomidorów, posypuję 
oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut.Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją listkami 
bazylii.
