Wykonanie
Pin It
Pizza tri colori, czyli taka jak włoska flaga. Biel
mozzarelli, czerwień
pomidora i zieleń
bazylii ! Tę najprostszą pizzę włoską nazwano imieniem królowej Margherity di Savoia, która była bardzo lubiana przez Włochów i bardzo dla Włoch zasłużona. W czasie wycieczki do Neapolu poprosiła o przygotowanie najprostszej potrawy. Pizza tak jej zasmakowała, że zezwoliła na nazwanie tego dania jej imieniemSkładniki na 2 placki:300 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli80 ml
mleka80 ml cieplej
wody15 g świeżych
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek EV1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii2 kulki
mozzarelli2 spore
pomidorylistki świeżej
bazyliilistki świeżego
oreganooliwa z oliwek EVWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do
chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.Placki smaruję delikatnie
oliwą i układam na nich plastry
mozzarelli.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 7-10 minut, po czym na podpieczonym cieście układam plastry
pomidorów, posypuję
oregano i ponownie wkładam do piekarnika. Piekę kolejne 7-10 minut.Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypuję ją listkami
bazylii.