Wykonanie
Dzisiaj przepis na pizzę, ale w troszkę innym wydaniu niż do tej
pory, czyli pizza na zaczynie
drożdżowym. Jest to metoda czasochłonna i wymaga uprzedniego wyliczenia kiedy chcemy jeść pizzę, ale myślę, że gra jest warta świeczki. Ciasto jest doskonałe, najlepsze jakie robiłam do tej
pory. Przepis pochodzi z fantastycznego bloga Bea w kuchni i jak pisze Bea, przygotowanie takiej pizzy wymaga tylko odpowiedniego rozplanowania i już :).Serdecznie zachęcam, a zobaczycie, że innego ciasta już nie będziecie robić !
Składniki na 3 sztukiZaczyn:125 g
mąki pszennej chlebowej125 ml ciepłej
wodymała kuleczka świeżych
drożdży lub szczypta instantCiasto właściwe:200 g zaczynu200 g
mąki pszennej chlebowej1/2 łyżeczki
soli80 - 100 ml
wodymała kuleczka świeżych
drożdży lub szczypta instant1 łyżka
oliwy z oliwek EVDodatkowo:kilka
pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
sos pomidorowy2 kulki
mozzarellisuszone oreganoświeża
bazyliaoliwy z oliwek EV
Wykonanie:Składniki zaczynu mieszamy w małej miseczce i odstawiamy do fermentacji na 12 (maksymalnie 16 ) godzin w ciepłe miejsce.Następnie
mąkę mieszamy z
solą. Zaczyn mieszamy z
wodą, dodajemy
mąkę i
drożdże i wyrabiamy ciasto, dodając
oliwę. Najpierw wyrabiamy na pierwszym biegu przez 3 - 4 minuty, a później przez kolejne 6 - 7 minut na wyższym biegu. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Ciasto wyjmujemy na omączony blat, formujemy z niego kulę, umieszczamy w szczelnym naczyniu i wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia ciasto wyjmujemy z lodówki na 1- 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Kulę rozpłaszczamy na omączonym blacie i dzielimy na 3 części. Rozciągamy placki dłońmi do żądanej wielkości i przekładamy później na drewniane
łopatki oprószone
mąką.Następnie ciasto malujemy sosem, układamy pozostałe składniki, posypujemy
oregano, delikatnie spryskujemy
oliwą i odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, z uprzednio włożonym do niego kamieniem.. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z
łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu dekorujemy świeżą
bazylią.