ßßß
Składniki na ciasto:2 szklanki mąki pszennej poznańskiej3/4 szklanki ciepłej wody7 g suchych drożdży1 łyżeczka cukru1 szczypta soli3 łyżki oliwy z oliwekSkładniki na sos pomidorowy:3 – 4 dojrzałe pomidory1 średnia cebula1 łyżka oliwy z oliwek extra verginesól morska do smakuDodatkowo:1 kulka mozzarellikilka małych pieczarekkilka pomidorków koktajlowychkilka listków świeżej bazylii oliwa z oliwek extra vergine do skropieni pizzyWykonanie:Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu, wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy rękę, a następnie odstawimy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Przygotowujemy sos.Pomidory zaparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Do rondla wlewamy oliwę, podsmażamy na niej drobno poszatkowaną cebulę. Gdy cebula się zaszkli dodajemy pomidory i sól gotujemy na wolnym ogniu do miękkości aż pomidory się rozpadną a sok zredukuje.Pieczarki obieramy lub oczyszczam, kroimy na plastrki. Pomidorki przekrawamy na pół lub gdy mamy większe, kroimy w plasterki.Piekarnik nastawiamy na 230 st. C. W piekarniku nagrzewamy kamień do pieczenia pizzy lub dużą blachę z wyposażenia piekarnika.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice, lekko podsypujemy mąką i ponownie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na kilka części (6-7). Z każdego kawałka ciasta formujemy krążek. Tak przygotowane spody smarujemy sosem pomidorowym, rozkładamy kawałki mozzarelli, plasterki pieczarek i pomidorków. Mini pizze wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze kilkanaście minut. Do czasu aż brzegi ciasta będą ładnie zarumienione, a ser roztopiony.Pizze podajemy ze świeżymi listkami bazylii, skropione oliwą z oliwek.Smacznego!