Wykonanie
Składniki6 małych pizzyCiasto:300 g
mąki pszennej3 łyżeczki
drożdży w proszku instant1 łyżeczka
soli3/4 szklanki ciepłej
wody (187 ml)2 łyżki
oliwyDodatki:
sos pomidorowy (np. z
pomidorów z puszki lub ze świeżych
pomidorów)250 g tartego
sera mozzarellaświeże
pomidorydodatkowy
ser: biała
mozzarella w kulce,
ser gorgonzola,
ser kozi w roladce
papryczka chili,
bazylia,
suszone oregano,
oliwaPrzygotowanieDo miski przesiać
mąkę, dodać
drożdże,
sól i wymieszać. Stopniowo wlewać ciepłą
wodę i
oliwę jednocześnie mieszając delikatnie łyżką. Następnie zagnieść miękkie ciasto, wyrabiać starannie przez około 15 minut aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Zostawić w misce pod przykryciem ze ściereczki do wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie przygotować dodatki oraz mocno nagrzać kamień do pizzy w piekarniku, w maksymalnej temperaturze (250-300 stopni C).Ciasto wyłożyć na stolnicę, połączyć w kulę, podzielić nożem na 6 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach rozciągając ciasto (a nie wałkując wałkiem!), na okrąg o średnicy około 12-15 cm. Starać się nie robić tego zbyt długo.Placki układać na desce lub
łopatce do zsuwania ciasta na kamień podsypanych
mąką (aby mogły się swobodnie przesuwać).Rozsmarować
sos pomidorowy, posypać tartą
mozzarellą, dodać pokrojone na kawałeczki
sery. Dodać plasterek
pomidora, posypać
solą i
suszonym oregano.
Pomidory można też obrać i pokroić w kosteczkę.Zsuwać pizze na rozgrzany kamień (jednocześnie możemy upiec 3 pizze). Piec do lekkiego zrumienienia się brzegów pizzy, ok. 8 minut. Po upieczeniu posypać posiekaną
papryczką chili,
pomidora skropić
oliwą, posypać
bazylią.WskazówkiMożna dodać
pieczarki (surowe, cienko pokrojone). Z tego przepisu możemy też upiec większe i cieńsze pizze.