Wykonanie
Składniki na 2
spody do pizzy (jeden duży- blaszka taka jak na ciasto sernik, drugi mały- mała okrągła blaszka tortownica)25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soliDrożdże rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać przez sitko, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlewamy rozczyn
drożdżowy,
oliwę, dodać 1,5 łyżeczki
soli. Ciasto musimy bardzo dobrze wyrobić (początkowo bardzo przykleja się do dłoni), umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i owinąć w koc i pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godzinkę).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Z nich należy uformować
spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. (na posmarowaną
masłem blaszkę położyłam papier do pieczenia)Na spód wyłożyć
sos pomidorowy, oraz ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej.
Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.Dodatki:
sos pomidorowy -
pomidory z puszki wymieszane z
koncentratem pomidorowym wraz z posiekaną
bazylią,0,2 kg
pieczarek0,5 kg
mięsa mielonego wieprzowego- uprzednio usmażonego na patelni z
chili oraz
czosnkiem1
pomidorświeża
bazylia0,5 kg
sera mozzarella - wiórki1
cebula czosnkowa0,4 kg mieszanki
owoców morza - polecam
sałatkę z
owoców morza z Lidla http://www.lidl.pl/static_content/lidl_pl/images/PL/pl_47891_01_b.jpg





Podawać na gorąco gdy
ser jest jeszcze ciągnący :DSmacznego :) !!!