ßßß Cookit - przepis na Pizza Clauditta

Pizza Clauditta

nazwa

Wykonanie

Składniki na 2 spody do pizzy (jeden duży- blaszka taka jak na ciasto sernik, drugi mały- mała okrągła blaszka tortownica)
25 g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w przegotowanej ciepłej wodzie i odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać przez sitko, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlewamy rozczyn drożdżowy, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto musimy bardzo dobrze wyrobić (początkowo bardzo przykleja się do dłoni), umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i owinąć w koc i pozostawić do podwojenia objętości (około 1 godzinkę).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 2 części. Z nich należy uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. (na posmarowaną masłem blaszkę położyłam papier do pieczenia)
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, oraz ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Dodatki:
sos pomidorowy - pomidory z puszki wymieszane z koncentratem pomidorowym wraz z posiekaną bazylią,
0,2 kg pieczarek
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- uprzednio usmażonego na patelni z chili oraz czosnkiem
1 pomidor
świeża bazylia
0,5 kg sera mozzarella - wiórki
1 cebula czosnkowa
0,4 kg mieszanki owoców morza - polecam sałatkę z owoców morza z Lidla http://www.lidl.pl/static_content/lidl_pl/images/PL/pl_47891_01_b.jpg
Podawać na gorąco gdy ser jest jeszcze ciągnący :D
Smacznego :) !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2012/12/pizza-clauditta.html