Wykonanie
Pin It
Przy okazji pieczenia pizzy Margherity pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z
cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast
sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-)Składniki na 2 placki:300 g
mąki pszennej chlebowej1 łyżeczka
soli80 ml
mleka80 ml cieplej
wody15 g świeżych
drożdży4 łyżki
oliwy z oliwek EV1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii2 okrągłe żółte
cukinieok. 10 dag starego
żółtego sera2 czubate łyżki pesto z
natki pietruszki i orzeszkowlistki świeżego
oreganooliwa z oliwek EV
Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do
chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 2 części i rozwałkowuję na 2 cienkie placki, które przekładam później na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozwalam im urosnąć, co trwa około 30-40 minut.Placki smaruję delikatnie pesto i układam na nich plasterki
cukinii, posypuję
serem i skrapiam
oliwą.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 20 minut.Po wyjęciu posypuję listkami
oregano.