Wykonanie

Pizza z patelni to uproszczona i expresowa pizza w dodatku bez
drożdży, bez piekarnika, bez czekania. 15 minut i gotowa ... no może troszeczkę przesadziłem 20 minut, dajmy jej 5 minut na patelni :)Składniki (proporcje) na 1 pizze wielkości 28-30 cm:100 gr
mąki pszennej40 ml
oliwy40 ml
wodypół płaskiej łyżeczki
solikoncentrat pomidorowyser mozarellaoreganoreszta składników wedle uznaniaPrzygotowanie :
Mąkę mieszam z
solą następnie z
wodą i
oliwą, wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Wałkuję mniej więcej na placek wielkości patelni. Kładę go na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju i podpiekam ok minuty, obracam i smaruję koncentratem dodaję ulubione składniki, posypuję
oregano i
serem mozzarella. Smażę aż
ser fajnie się rozpuści a dół ciasta zarumieni.







I margerita dla mojego młodego pomocnika.