Wykonanie
Dawno juz nie było propozycji do diety 1100 kcal :) Myślę że najwyższa
pora nadrobić zaległości :) Dzisiaj pyszne roladki z
indyka :) Proporcje podałam jak zwykle na jedna porcję, natomiast dużo wygodniej jest zrobić tych roladek kilka i
mieć na dwa dni nie tylko dla siebie ;)Pozostałe posiłki dnia komponujecie zgodnie z zasadami diety, które opisane są tutaj (klik).Składniki:100g
ziemniaków2 łyżki
mleka100g piersi z
indykakilka
pieczarek1/2 małej
cebuli1
ogórek kiszony2 łyżeczki
oliwyszczypta
rozmarynuprzyprawa warzywna (klik)
słodka paprykakilka kawałeczków
czerwonej papryki1 mały plasterek
szynki drobiowejdowolna
sałata lub warzywa gotowane na parze
Pieczarki pokroić w plastry i udusić.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżeczce
oliwy. Wymieszać z
pieczarkami. Lekko posolić.
Indyka rozbić bardzo cieniutko (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii). Oprószyć
solą i
pieprzem. Położyć na nim plasterek
szynki. Na niej ułożyć
pieczarki, kawałki
ogórka kiszonego oraz kawałeczki
papryki czerwonej. Zawinąć najpierw boki, a następnie zwinąć roladkę. Podsmażyć ją z dwóch stron na łyżeczce
oliwy. Następnie podlać
wodą do połowy wysokości małego rondelka, dodać
rozmaryn, odrobinę
przyprawy warzywnej i
papryki słodkiej i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 30 minut. W trakcie duszenia dolewać w razie konieczności
wodę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, zredukować sos, ewentualnie doprawić (nie zagęszczamy go niczym!).
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przygotować mix
sałat z
pomidorem lub
papryką lub ulubione warzywa gotowane na parze (np.
brokuły,
fasolka szparagowa,
kalafior).Ugotowane
ziemniaki ugnieść z 2 łyżkami
mleka na puree. Na talerz wykładać:
ziemniaki, roladkę polaną odrobiną sosu i
sałatę. Smacznego :)


