Tak prosta w przygotowaniu i tak pyszna.... Genialne mięciuteńkie, rozpływające się w ustach warzywa, pyszna podsmażana kiełbasa, a całość zapieczona w sosie serowo-cebulowym. Podobną zapiekankę jadłam kiedyś u znajomych, ale ja nieco ją zmodyfikowałam ;) Wyszło baaaardzo pysznie. Zapiekanka zniknęła w ekspresowym tempie, a to najlepszy dowód na to, że wszystkim baaardzo smakowała :)Składniki na zapiekankę:6-8 ziemniaków450g mrożonego kalafiora450g mrożonych brokułów450g mrożonej fasolki szparagowej400g kiełbasy1 por2 cebule2 marchewki2 ząbki czosnkuZiemniaki obrać i pokroić w plastry (większe w pół-plastry). W dużym garnku zagotować wodę. Posolić. Wrzucić ziemniaki i mrożone warzywa. Pogotować 2-3 minuty tak tylko żeby je "złamać". Kiełbasę podsmażyć. Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojonego w piórka pora oraz marchewkę w plastry. Podsmażać chwilę. Warzywa odcedzić i wymieszać z tymi z patelni. Przełożyć do dużego natłuszconego żaroodpornego naczynia.Składniki na sos:300g serka topionego200ml mleka1/3 szkl śmietany kremówki1 mała cebulkasól, pieprzzioła prowansalskiepapryka słodkaponadto:2-3 łyżki bułki tartejżółty ser do posypaniaszczypiorek do posypaniaWszystkie składniki sosu bardzo dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić. Sosem polać zapiekankę. Wszystkie warzywa powinny być nim dokładnie pokryte. W razie potrzeby potrząsnąć naczyniem dla lepszego rozprowadzenia. Wierzch zapiekanki oprószyć bułka tartą. Wstawić do zimnego lub lekko nagrzanego piekarnika (bez przykrycia) i ustawić temp 200 stopni. Piec od momentu jej osiągnięcia 60 minut. Po tym czasie wierzch zapiekanki posypać tartym żółtym serem i wstawić ponownie do zapieczenia (tylko do momentu rozpuszczenia sera). Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego :)