ßßß Cookit - przepis na Resztkowa jarzynowa

Resztkowa jarzynowa

nazwa

Wykonanie

Nie wiem czy Wy macie tak jak ja, że czasem zostaje Wam w zamrażarce resztka jakiejś mrożonki- a to kalafior, a to brokuł , a to fasolka szparagowa. Nie da rady zrobić z tego samodzielnego dania a wyrzucić szkoda. Robię wtedy pyszną zupkę jarzynową. Stanowi ona świetny dodatek do naleśników ;)
- 3 żeberka
- 2 kiełbasy - jakie chcecie
- 2 marchewki
- 1 por ( biała część)
- 6 dużych ziemniaków
- 1 seler
- 100g mrożonego brokuła ( lub tyle ile macie)
- 100g mrożonego kalafiora ( lub tyle ile macie)
- 100 g fasolki szparagowej mrożonej ( lub tyle ile macie)
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 serek topiony
Żeberka myjemy i wkładamy do garnka, dokładamy kiełbasę. Pora kroimy w plasterki i wkładamy do garnka. Marchewki i selera kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Dalej wrzucamy wszystkie mrożonki i zalewamy wszystko wrzątkiem ( żeby było szybciej gotować) Tak mniej więcej 5 cm ponad zawartość garnka. Wstawiamy na ogień ( prąd lub gaz) W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczkę. Mniej więcej po 15 minutach gotowania dorzucamy ziemniaki- jeśli trzeba dolewamy wody. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie wrzucamy serek topiony ( jeden mały) i posiekaną natkę. Doprawiamy do smaku. Podajemy kiedy serek się rozpuści.
Zupa jest dość gęsta - jeśli wolicie rzadsze- dolejcie wody :)
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/03/resztkowa-jarzynowa.html